Književnost

Izdanja iz Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu

Izdanja iz Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu
Foto: Srna | Izdanja iz Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je na otvaranju nastupa Srpske na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu da je od izuzetne važnosti za Srpsku jer će na njemu biti predstavljena najvažnija izdanja i imena koja su zadužila srpsku naciju i kulturu.

"Raduje me što će i ove godine biti predstavljena najznačajnija izdanja iz Srpske i sve ono što je iznjedrila savremena književna scena i sljedbenici Kočića, Ćopića i drugih stvaralaca koji su dali doprinos očuvanju srpskog pisma i jezika", rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, posebno je značajno što je ovogodišnji nastup posvećen 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i da je slogan nastupa "Te gledajte šta vam knjige kažu" višestruko značajan i poziva na povratak istinskim vrijednostima.

Malešević je kao posebno značajno istakao što će se beogradskoj publici neposredno nakon otvaranja nastupa predstaviti prvi tom Enciklopedije Republike Srpske u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, koja je od neprocjenjivog značaja za kulturu i tradiciju jezika i pisma srpskog naroda.

On je ovom prilikom posebno zahvalio ANURS i Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu za doprinos organizaciji nastupa Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da Srpska već devetu godinu zaredom organizuje nastup na ovom sajmu i da time doprinosi jedinstvu, sabornosti i budućnosti srpskog naroda.

On je naglasio da ovog nastupa ne bi bilo bez podrške Vlade Republike Srpske i dodao da će u narednim sajamskim danima Srpska imati 43 promocije, predstaviti 67 knjiga, šest časopisa i dva zbornika.

Cicović je kao jedan od značajnijih događaja za četvrtak, 26. oktobar, najavio tradicionalno druženje književnika koji stvaraju na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije