Književnost

Jelena Bačić-Alimpić: Nova knjiga me zamalo ubila

Jelena Bačić-Alimpić: Nova knjiga me zamalo ubila
Foto: Ilustracija | Jelena Bačić-Alimpić: Nova knjiga me zamalo ubila

DERVENTA - Ovo je moja najteža knjiga. Dok sam je pisala mislila sam da ću umreti - toliko se saživim sa likovima, s njima spavam, jedem...

Kazala je to Jelena Bačić-Alimpić, novosadska književnica, o svom novom romanu "Nigde nema te", koji je sinoć promovisan na Trgu oslobođenja ispred zgrade Narodne biblioteke "Branko Radičević" u Derventi.

U pitanju je njen sedmi roman, koji je poslije "Ringišpila" i najčitanije djelo ove autorke.

Roman prati lik Izabele Mesini, mlade djevojke iz malog sicilijanskog sela, koja u vihoru rata dobrovoljno odlazi u poljsku bolnicu, gdje pomaže ranjenim vojnicima i tu upoznaje Marka, novinara iz Srbije koji je teško ranjen.

"Nigde nema te" je roman protkan dubokim emocijama, moralnim dilemama o životu i smrti, ljubavi i mržnji.

"Ovaj roman se u mnogo čemu razlikuje od mojih prethodnih knjiga, jezički stil je ostao isti, prepoznatljiv za moje romane, obara sve rekorde u prodaji i čitanosti", rekla je Bačić-Alimpićeva.

Dodala je da je pisanje romana trajalo od avgusta do januara, a istraživanje mnogo duže, s obzirom na to da je obilazila sva mjesta na kojima se radnja romana odvija.

"Odlazila sam na Siciliju, u Savoku, i na Dolomite gde je nekada bio front, da vidim bunkere koji su sad pretvoreni u muzeje, tako da sam imala te filmske slike u glavi dok sam pisala ovaj roman", istakla je Bačić-Alimpićeva.

Istražujući ovu knjigu čitaoci mogu da se upoznaju sa mnogim istorijskim događajima koji su stvarni, dok su likovi i radnja plod mašte autora.

Mirjana Plisnić, direktorica derventske biblioteke "Branko Radičević", kazala je da joj je velika čast što je ova ustanova ugostila jednog od najčitanijih domaćih pisaca.

Dodala je da je i ovog puta promocija knjige održana na trgu ispred zgrade biblioteke, te da je već postala praksa da se ljetne književne večeri i druženja organizuju na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije