Književnost

Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Foto: Guardian | Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Švedsla kraljevska akademija za nauku odlučila je da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobije britanski pisac Kazuo Išiguro.

Kazuo Išiguro (8.11. 1954.) je britanski pisac porijeklom iz Japana. Rođen je u Nagasakiju, a porodica mu se preselila u Englesku 1960.

Išiguro je diplomirao na Univerzitetu Kent 1978., a magistrirao na Univerzitet Istočne Anglije i plbori kursa kreativnog pisanja1980. Danas živi u Londonu sa suprugom Lornom MacDougall i kćeri Naomi.

Njegovih sedam do sada objavljenih romana obezbijedili su mu veliki broj književnih nagrada, kultni status kod brojne čitalačke publike (u pitanju su milioni prodatih primeraka) i prevod njegovih djela na više od 40 jezika.

Išigurovo najznačajnije ostvarenje svakako je roman "Ostaci dana".

Veliki uspjeh postigao je i s romanima "Slikar prolaznog svijeta" , "Ne daj mi nikada da odem" i "Bez utjehe" – kafkijanska zagonetka na 500 stranica, roman kome je kritika bila posebno naklonjena.

Njegov najnoviji roman "Zakopani džin" takođe izaziva oprečne reakcije kritike širom svijeta, od osporavanja do slavljenja, ali čini se da publika nema tih problema: ona je i dalje bezrezervno vjerna jednom od najomiljenijih pisaca današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije