Književnost

Knjiga koja se čita u dahu: Deda-Rankove riblje teorije

Knjiga koja se čita u dahu: Deda-Rankove riblje teorije
Knjiga koja se čita u dahu: Deda-Rankove riblje teorije

Knjiga "Deda-Rankove riblje teorije" je parodiji savremenog srpskog trilera, napisana od strane Mirjane Ðurđević, a koja se čita u jednom dahu.

Hari, glavna junjakinja, je bivša viša inspektorka za krv i seks MUP-a Srbije, koja po povratku iz Amerike, neposredno pošto je Srbijom fijuknula "Sablja", saznaje da je ubijen njen bivši ljubavnik Bogdan Banduka – Banda, visoki službenik državne bezbjednosti.

U prvi mah se pretpostavlja da se radi o osveti za gubitke nanesene organizovanom kriminalu, međutim, Hari u Aleji zaslužnih građana susreće previše ucveljenih „udovica“ za jednu pravoslavnu sahranu!

Sticajem nevoljnih okolnosti, oličenih u agresivnosti jedine zakonite među njima, izvesne Krivouste Zore, Hari biva uvučena u nerasvetljavanje Bandine smrti.

Umjesto ubice otkriva odgovore na pitanja koja nas sve muče, a nismo smjeli nikome da ih postavimo:

  •     Da li dobra riba mora da ima velike grudi ili ih može zamijeniti kraćom nogom?
  •     Da li nešto što se zove „mali, ali tehničar“ zaista postoji ili se radi o psihološkom problemu druge, ženske strane?
  •     Da li se na kursevima DB izučava Kamasutra?
  •     Da li su sve žene kurve?
  •     Da li su svi muškarci svinje?
  •     Da li postoje idealni parovi?
  •     Da li je opasnije zanimanje „patološki švaler“ ili operativac DB u toku akcije „Sablja“?

Biografija autora:

Mirjana Đurđević (1956) je doktorka tehničkih nauka i profesorka Visoke građevinsko geodetske škole u Beogradu.

Napisala je seriju od sedam parodija na kriminalističke romane sa detektivkom Harijetom kao glavnom junakinjom: "Ubistvo u akademiji nauka", Žagor, 2002, Agora, 2007; "Parking svetog Savatija", Samizdat, 2003, Agora, 2008; "Deda Rankove riblje teorije", Čigoja štampa, 2004, Laguna 2010 – nagrađena Ženskim perom za 2004; "Leš u fundusu", Laguna 2012; "Jacuzzi u liftu", Čigoja štampa, 2005; "Prvi drugi, treći čovek – srpske legende", Agora, 2006, 2007; "Čim preživim ovaj roman", Agora 2008, 2009. Takođe "Čas anatomije na Građevinskom fakultetu", Viktor, 2001, non-fiction; romane "Treći sektor ili sama žena u tranziciji", Žagor, 2001, Agora, 2006 i "Aždajin osmeh", Čigoja štampa, 2004; istorijsku metafikcije "Čuvari svetinje", Agora, 2007, 2008; "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac", Agora 2009, Laguna 2010, 2011. - regionalna nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen na prostoru Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne gore u 2009. godini i "Bremasoni", Laguna 2011, 2012. Živi i piše u Beogradu, Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije