Književnost

Knjigama iz smeća udahnut novi život

Knjigama iz smeća udahnut novi život
Foto: Ilustracija | Knjigama iz smeća udahnut novi život
Nevena Vržina

ANKARA - Malo dobre volje, želja za čitanjem, ali i odgovornost prema svima onima koji se posredno ili neposredno bave pisanjem doveli su do toga da radnici gradske čistoće iz Ankare naprave svoju biblioteku, a sva djela koja je čine su pokupili radnici tog preduzeća iz kontejnera širom grada.

"Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život", kazao je Emirali Urtekin, upravnik ove biblioteke.

Ideja se rodila dok je s kolegama razmišljao o tome šta bi mogli da rade pored redovnog posla. Tako su osnovali i muzičku grupu, čiji članovi sviraju na kantama za smeće bačenim u staro gvožđe.

"Čitanje je dobro za mozak i navodi vas na nove ideje", kaže dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz, koji čitaocima izdaje knjige. Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čeka svoje mjesto na polici.

Projekat su pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a knjige su podijeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dječjih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika.

U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700), ali sada je otvorena za sve i radi 24 časa dnevno.

U nedavno renoviranoj fabričkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica, pa je postala omiljeno mjesto za odmor radnika gradske čistoće. Za vrijeme pauze ovdje mogu da čitaju, popiju čaj ili igraju šah. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dvije sedmice.

"Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju nam dobrovoljne priloge", naveo je upravnik biblioteke Urtekin. Neki im čak šalju knjige poštom iz drugih gradova.

U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece čije škole nemaju biblioteku ili je izbor knjiga mali.

"Veoma smo zadovoljni. Projekat nam je dao novi identitet", naveo je Urtekin.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije