Književnost

Knjige neće ni za džabe

Knjige neće ni za džabe
Knjige neće ni za džabe

Sajam knjiga i učila u Sarajevu, koji je u dvorani "Mirza Delibašić" 24. put okupio veliki broj izdavača i knjižara iz regiona, zatvara se sutra dodjelom nagrada.

Na danima knjige učestvovalo je više od 200 izlagača, koji su ponudili oko 100.000 naslova autora iz cijelog svijeta i značajne popuste, koji su dostizali do 90 odsto. Tako su "knjiški moljci" djela mogli kupiti po cijenama od jedne do 300 KM. Ovogodišnji sajam odvijao se pod motom "Kuća knjige", a ljubitelji pisane riječi mogli su uživati i u svakodnevnim promocijama novih naslova i susretima s autorima.

Ponovo su najtraženiji bili svjetski bestseleri, koji su na štandovima beogradskih izdavača koštali od pet do 12 KM.

I na štandovima bh. izdavača moderna literatura mogla se kupiti po povoljnoj cijeni. Izuzetno povoljna djela nudila je knjižara "Buybook", koja je svjetske bestselere, poput "Snijega" Orhana Pamuka te "Lovca na zmajeve" i "Hiljadu zlatnih sunaca" Haleda Hoseinija nudila po cijeni od osam do 10 KM, a neki od domaćih naslova mogli su se kupiti i po cijeni od pet KM.

Poezija je prodavana po cijeni od jedne KM, a danas smo zatekli prodavača na "Buybookovom" štandu koji je knjige koje toliko koštaju nudio besplatno.

"Evo vidite kako su jeftine knjige, a opet se toliko ne prodaje. Evo, nudim džabe, pa neće, prođu", kazao prodavač na "Buybookovom" štandu.

Najtraženija djela na sajmu bila su "Ja sam Zlatan", autobiografija nogometaša Zlatana Ibrahimovića, "U Evropi" Gearta Maka, te knjiga "Kalendar Maja".

Ove godine izdavači su nezadovoljni organizacijom sajma. Žale se na to što je otvoren samo jedan ulaz u dvoranu "Mirza Delibašić" te tvrde da je iznajmljivanje prostora i štanda jako skupo.

"Loša je organizacija i preskupo je. Ne isplati se više dolaziti", kaže Slobodan Minić, iz Izdavačke kuće "Book" iz Beograda.

Kaže da se najbolje prodaju beletristika i slikovnice, koje su najjeftinije i koštaju od dvije do šest KM.

Organizatori kažu da je ove godine sajam posjetio najveći broj ljudi, ali da je prodaja knjiga manja u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

"Svake godine dođem na Sajam knjige. Uvijek nađem nešto za sebe. Međutim, već nekoliko godina izdavači nude iste naslove. Rijetkost je da nađete nešto novo što već prethodnih godina nije bilo na sajmu. Ono što je u svemu tome dobro je da unaprijed možete odlučiti šta ćete to sljedeće godine kupiti na sajmu jer niste imali dovoljno novaca ove godine", kaže Semir Hatić, student iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije