Književnost

Književna nagrada "Šušnjar" Ranku Risojeviću

Književna nagrada "Šušnjar" Ranku Risojeviću
Foto: riznicasrpska.ne | Književna nagrada "Šušnjar" Ranku Risojeviću

Književna nagrada "Šušnjar" za ovu godinu pripala je Ranku Risojeviću za cjelokupno pjesničko, prozno i esejističko djelo, saopštio je žiri za dodjelu nagrada u okviru Međunarodnih književnih susreta "Šušnjar 2018", koji će biti održani u Oštroj Luci.

Nagrada "Šušnjar" dodjeljuje se afirmisanom piscu koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, te podstiče plemenita i patriotska osjećanja.

Risojević je jedan od najznačajnijih savremenih pisaca srpskog jezika koji je uspješno napisao više cjelovitih djela, različitih književnih vrsta i žanrova, prevođenih na najznačajnije evropske jezike, čime je dao značajan doprinos predstavljanju srpske književnosti i kulture.

Romanom "Beskućnik" /2017/, Risojević je zaokružio jedinstvenu trilogiju koju čine ranije objavljeni romani "Simana" /2007/ i "Gospodska ulica" /2011/.

U saopštenju se navodi da će o dobitniku nagrade "Slovo Podgrmeča" žiri donijeti konačnu odluku nakon novog kruga iščitavanja i upoređivanja tri knjige koje su u najužem izboru.

Nagrada "Slovo Podgrmeča" dodjeljuje se mlađem piscu koji stvara na srpskom jeziku i u duhu srpske književne tradicije, njeguje kulturno nasljeđe zavičaja i razvija svijest o srpskom jeziku.

U uži izbor za ovu književnu nagradu za 2018. godinu ušla je knjiga pripovjedaka "Ispovijesti" Miroslava Kusmuka u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Pale /2018/, te zbirke pjesama "Noćni razgovori" Danijele Mrda, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo /2018/, i "Kaže s Ružice" Miljane Orašanin, u izdanju NIGD "Nezavisne novine" Banjaluka /2018/.

Žiri za dodjelu književnih nagrada u okviru manifestacije "Šušnjar 2018" činili su Mihajlo Orlović, Boro Kapetanović i Zlatko Jurić.

Na ovogodišnjoj književnoj manifestaciji "Šušnjar", koja će biti održana 1. avgusta u Oštroj Luci, učestvovaće Boro Kapetanović, Bećir Vuković, Vera Horvat, Gojko Mandić, Dragana Kragulj, Drago Vrućinić, Zdravko Kecman, Zlatko Jurić, Mihajlo Orlović, Nataša Vrućinić, Nedeljko Babić, Risto Vasilevski, Sreten Vidaković, Sreten Vujković, Željko Galonja i Živojin Rakočević.

Kao gosti "Šušnjara 2018" učestvovaće i zavičajni pisci članovi Srpskog kulturnog društva "Petar Kočić" iz Kranja.

Književne nagrade "Šušnjar" i "Slovo Podgrmeča" dodjeljuju se u okviru obilježavanja sjećanja na 5.500 ubijenih Srba, Roma i Jevreja u Drugom svjetskom ratu, na Ilindan - 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari u opštini Sanski Most.

Organizator Međunarodnih književnih susreta "Šušnjar" je opština Oštra Luka, a pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije