Književnost

Književno veče Šćepana Aleksića u Narodnoj biblioteci Trebinje

Književno veče Šćepana Aleksića u Narodnoj biblioteci Trebinje
Foto: Ilustracija | Književno veče Šćepana Aleksića u Narodnoj biblioteci Trebinje

U Narodnoj biblioteci Trebinje sinoć je održano knjižvno veče novinara i publiciste iz Bileće Šćepana Aleksića.

"Sve moje knjige su vezane za Hercegovinu i ne želim da ih komentarišem, jer je na čitaocima da sami prosuđuju koliko vrijede i da li su interesantne i bile vrijedne truda, a čini mi se da se čitaju, jer nailazim na čitaoce koji mi na ulici priđu i kažu da su pročitali neku knjigu, da im se svidjela, a to svakom piscu najbolji kompliment za njegovo posanje", kazao je Aleksić.

Iako nerado govori o svojim knjigama, na promociji je samo najavio svoje dvije nove knjige koje će u naredne dvije godine biti završene, te da je u jednom slučaju riječ o romanu koji će opet, kao i njegove prethodne knjige, biti u vezi s Hercegovinom.

Nikola Baćević, potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" u Bileći je, govoreći o Aleksićevom cjelokupnom književnom opusu, istakao je da mu se čini da na ovom prostoru u književnom smislu niko nije obradio Hercegovca i istočnu Hercegovinu kao što je to uradio Aleksić.

"Njegovo je književno djelo i obimno i kvalitetno i niko, čini mi se, kao Šćepan Aleksić ne poznaje jezik kao Šćepan Aleksić, niko kao on ne vlada ni turcizmima karakterističnim za ovo područje, a njegove lokalne teme poprimaju šire i opšteljudkso značenje", kazao je Baćević.

Lazar Gnjato, profesor srpskog jezika i književnosti se osvrnuo o najnovijoj zbirci pripovjedaka "Pisma za sve adrese", naglasivši autentičnost njegovog svjelokupnog književnog izraza.

"Ova posljednja Šćepanova zbirka, slobodan sam tako reći, podsjeća na Andrićev pripovjedački postupak i ne može se utvrditi da je to samo zbirka pripovjedaka, jer ima jedan romaneskni tok koji podsjeća na Andrićev roman Na Drini ćuprija", rekao je Gnjato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije