Književnost

Kočićeva borba za pravdu aktuelna i danas

Kočićeva borba za pravdu aktuelna i danas
Kočićeva borba za pravdu aktuelna i danas

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je u Banjaluci da je borba književnika Petra Kočića za pravdu i nacionalnu svijest aktuelna i danas.

"Svjedoci smo da naš narod ne može da ostvari svoja prava po mnogim pitanjima, te se nadam da će i današnje i buduće generacije znati slijediti Kočićevu misao i djelo", rekao je Čubrilović, koji je prisustvovao svečanoj akademiji pod nazivom "Gorostas Kočić", u okviru 51. Kočićevog zbora, koja je održana sinoć.

Predsjednik Zavičajnog udruženja "Zmijanje" iz Banjaluke Vitomir Popović rekao je da je i Republika Srpska građena pod Kočićevom porukom da je onaj ko iskreno i strasno ljubi istinu slobodu i otadžbinu, prezren i gladan kao pas.

"Samo veliki kao što je Kočić u prošlosti, pišu nama za sadašnjost i budućnost", rekao je Popović na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu RS.

On je pozvao prisutne da dođu na današnju centralnu manifestaciju u okviru Kočićevog zbora, koja se održava u Stričićima na Manjači.

Popović ističe da će danas biti održan "referendum posvećen književnosti" kao uvod u referendum naroda o Danu Republike.

Na svečanoj akademiji posvećenoj Kočiću o njegovom liku i djelu govorio je profesor Milo Lompar, pisci su čitali svoja djela, a odigran je i prigodan dramski komad.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, te predstavnici političkog i javnog života Srpske.

Književnik Petar Kočić rođen je u Stričićima 29. juna 1877. godine, a umro je prije 100 godina, u Beogradu, na današnji dan 1916. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije