Književnost

Kočićeva nagrada dodijeljena Kolji Mićeviću

Kočićeva nagrada dodijeljena Kolji Mićeviću
Foto: Jelena Đurđević | Kočićeva nagrada dodijeljena Kolji Mićeviću

BANJALUKA - Kolja Mićević, književnik iz Banjaluke sa pariskom adresom, dobitnik je "Kočićeve nagrade" za tekuću godinu, dok je Ana Mirjana Brdar, učenica osmog razreda Osnovne škole "Jovan Cvijić" iz Brezičana, kod Prijedora, laureat nagrade "Zmijanjče", saopštila su dva stručna žirija u petak u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Žiri za "Kočićevu nagradu" činili su Stevan Tontić, predsjednik, Miljko Šindić i Ranko Pavlović, članovi, a o dobitniku "Zmijanjčeta" odlučivali su Ranko Preradović Deda, predsjednik, te Petar Đaković i Jovo Čulić, članovi.

Obje odluke donesene su jednoglasno.

U slučaju "Kočićeve nagrade", kako je kazao Stevan Tontić, Kolja Mićević nagrađen je za cjelokupno književno djelo, a tim je žiri naročito podrazumijevao Mićevićev pjesnički i prevodilački opus, te mahom njegovu esejističku prozu.

Baveći se vrlo aktivno pisanjem i prevođenjem već više od 50 godina, nastavio je Tontić s izlaganjem obrazloženja, Mićević je stvorio književni opus zavidnih dimenzija, ne samo po broju objavljenih naslova, nego i po raznovrsnosti zastupljenih žanrova.

"A što je ipak najvažnije, sve što je izašlo ispod Mićevićevog pera, iz njegove jezičke radionice i kovačnice (uzgred: Kolja je sin kovača) ponijelo je pečat njegove ličnosti, njegovog prepoznatljivog stila i izuzetnog jezičkog dara, s rijetko dobrim poznavanjem srpskog, kao i stranih jezika, s kojih je preveo čitavu biblioteku knjiga", naveo je žiri, koji je pored književnog opusa Kolje Mićevića u užem izboru imao i djela Stevke Kozić-Preradović, Nenada Grujičića i Tihomira Levajca.

Ipak, izbor na Mićevića, kako zaključuje žiri, pao je i iz razloga što njegov rad u jeziku i s jezikom odaje izuzetno kreativnog i inventivnog pjesnika, koji je razigran kao pravi "poeta ludens". Ovo se ponajbolje vidi iz njegovih originalnih poetskih djela kao što su "Stopa sna", "Niti", "Klavirint" ili "Rimaginacije", ali tu su i mnogi pjesnički prevodi.

"Kao prevodilac poezije Mićević je ponekad postajao pravi čudotvorac u jeziku, koji je prevazilazio i svoje znamenite prethodnike poput Stanislava Vinavera. Dovoljno je tu pomenuti prepjeve poezije Fransoa Vijona za koje je dobio neobično veliku pohvalu čak i od Miroslava Krleže", konstatuje žiri, navodeći da su u prevodilačkom opusu Kolje Mićevića najzastupljeniji francuski pjesnici.

Mićević je kao prevodilac obuhvatio cjelokupnu francusku poeziju, dodaje žiri, koja je ušla u kanon nacionalne književnosti, počev od srednjovjekovnih pjesnika, trubadura i truvera, pa do najznačajnijih savremenih autora.

Pored značajnog poetskog i prevodilačkog rada, žiri je imao u vidu i to kakve veze i poveznice Kolja Mićević ima sa Petrom Kočićem, po kojem nagrada koju je dobio nosi ime.

"Čak i ako zanemarimo pripadnost istom, krajiškom zavičaju, Kolju Mićevića sa Petrom Kočićem povezuju tri stvari. Prvo, to je sam jezik, najbogatiji, najrazigraniji, lični poetski idiom srpskog jezika, na kojem Mićević misli i piše s kočićevskom posvećenošću", u ime žirija rekao je Tontić, navodeći još dvije poveznice na relaciji Mićević - Kočić.

Drugo, nastavio je Tontić, to je slobodarski duh pjesnika Mićevića koji se nije udvarao nijednoj vlasti, bila ona domaća ili strana, braneći svoj stvaralački integritet i svoj životni izbor i put, braneći načelo jednakih prava i sloboda za sve ljude ovog svijeta.

"I treće, Mićević se najdirektnije bavio Kočićevim djelom, ističući izvornost i ljepotu piščevog jezika. O Kočiću je nadahnuto pisao, o njegovoj književnosti držao predavanja studentima slavistike u Parizu, pa je, dakle, uzimajući u obzir sve rečeno autor koji je nesumnjivo dostojan da bude ovjenčan ovom nagradom", zaključio je žiri, na čelu sa predsjednikom Stevanom Tontićem. Drugi žiri, kojeg je vodio Ranko Preradović Deda, takođe je obrazložio zbog čega je nagrada "Zmijanjče" pripala baš Ani Mirjani Brdar, iako su na konkurs pristigla ukupno 44 rada iz Dervente, Gradiške, Pelagićeva, Bijeljine, Laktaša, Banjaluke i drugih mjesta.

"Pjesma Ane Mirjane Brdar 'Zmijanjče' ostavlja dubok trag i kada se čita i kad se pročita. Već sa prvom strofom, gdje se živo i mrtvo spajaju i gdje orao skamenjen stoji u planini, gdje se ne zna kad zavijaju vuci a kad počinju jauci, čitaoca ostavlja bez daha. Pjesnikinja, dalje, kliče i divi se ovdašnjem čovjeku koga sa golog kamena ne pokrenuše ni vojske, ni horde, ni oluje", obrazložio je žiri za ovu nagradu, zaključivši da je pjesma moćna i jaka, naročito za djevojčicu osmog razreda.

Za razliku od prethodnih godina kada su "Kočićeva nagrada" i "Zmijanjče" bile uručivane u Stričićima, na ognjištu Petra Kočića, ove godine laureatima će priznanja biti uručena na svečanoj akademiji 52. "Kočićevog zbora", koja će biti održana 26. avgusta u koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije