Književnost

Koja nacija najviše čita?

Koja nacija najviše čita?
Foto: N.N. | Koja nacija najviše čita?

BRISEL - Francuzi u prosjeku čitaju knjige dva minuta dnevno, Italijani, Austrijanci i Rumuni pet, a građani Srbije šest minuta, objavila je Evropska statistička služba povodom Svjetskog dana knjige, koji je obilježen juče.

Estonci čitaju prosječno 13 minuta dnevno, a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno između 2008. i 2015, koje je obuhvatilo ljude stare između 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske.

Podaci "Eurostata" pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 milijardi evra ili 1,1 odsto ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal, odnosno 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda EU.

Gledano po stanovniku, riječ je o sumi od oko 200 evra za knjige i novine. Istovremeno, domaćinstva u EU za knjige, novine i pisani materijal izdvajaju manje od polovine potrošnje na rekreaciju i kulturne sadržaje.

Potrošnja za knjige, novine i pisani materijal je u padu od 1995, kada je za to izdvojeno 1,8 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u EU.

Na knjige najviše troše Slovaci - 2,1 odsto ukupne potrošnje domaćinstava, a najmanje Bugari i Grci, po 0,6 odsto.

Najviše knjiških moljaca je u Finskoj, gdje 16,8 odsto ispitanika kaže da im je čitanje knjiga je-dna od aktivnosti kojima posvećuju vrijeme. Slijede Poljska sa 16,4 odsto i Estonija sa 15 odsto "čitača".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije