Književnost

Kuprijanovu "Evropski atlas lirike"

Kuprijanovu "Evropski atlas lirike"
Foto: Ilustracija | Kuprijanovu "Evropski atlas lirike"

BANJALUKA - Ovogodišnji dobitnik nagrade za poeziju "Evropski atlas lirike" je ruski pjesnik, prozaista i prevodilac Vjačeslav Kuprijanov, koji živi i radi u Moskvi.

Međunarodni žiri, koji je radio u sastavu Fiona Sampson, predsjednica, te članovi Piter Salomon, Tanja Kragujević, Milenko Stojičić i Zdravko Kecman, jednoglasno su donijeli ovu odluku. Nagrada je dodijeljena jednom od najvećih živih ruskih pjesnika za njegove izuzetne domete u ruskoj poeziji te za razvijanje slobodnog stiha.

U obrazloženju žirija se navodi da ako je čitalac neka vrsta putnika - putnika kroz um - onda pisci koje srećemo na stranicama moraju biti mjesta na koja putujemo.

"Neka od ovih mjesta su opasna, neka nas rado dočekuju, čak su zavodljiva. Jer, ovo djelo je u vezi s eksperimentisanjem mišlju i metaforom, ono uvlači apstrakciju u razumljiv, izazivački oblik. Ono je, takođe, karakteristično sažeto. Kuprijanovi uopšte kratki stihovi su zgulili sve što je nepotrebno, ne samo za bilo kakvo viđenje, nego i za bilo koju ideju koju nam oni donose. Čelična disciplina koju ovo zahtijeva od čitaoca je previše olako zanemarena zato što su ove pjesme takođe, i iznenađujuće u kontekstu, pisane slobodnim stihom", navodi se u obrazloženju žirija.

Ovu nagradu su dosad dobili najznačajniji evropski i svjetski pjesnici Eva Lipska, kandidat za Nobelovu nagradu, Šon O'Brajen, najnagrađivaniji engleski pjesnik, i Amir Or, veliki izraelski pjesnik.

Nagrada se daje samo za poeziju, a dodjeljuju je izdavač "Kuća poezije" i istoimena asocijacija domaćih i međunarodnih književnih prevodilaca. Svečana dodjela obaviće se 14. novembra  u 19 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije