Književnost

Kusturica: Internacionalno - da, globalistički - ne

Kusturica: Internacionalno - da, globalistički - ne
Foto: N.N. | Kusturica: Internacionalno - da, globalistički - ne

BEOGRAD - Proslavljeni režiser Emir Kusturica ocijenio je danas u Beogradu da se sa globalizacijom kulture i umjetnosti susreće cijeli svijet, ali da se taj proces shvata različito.

Kusturica je istakao da je međunarodni književni skup "Beogradski kontrapunkt 2018 - Lične slike sveta u pokretu" bio "dobroćudan" i iznio mnoštvo problema sa kojima se sudara cijeli svijet.

"Taj pokušaj globalizacije i poistovjećenja svih vrijednosti sa jednom, ovdje je, što se tiče učesnika iz zapadne hemisfere, bio viđen uglavnom na jedan način koji nije do kraja kritički", rekao je Kusturica novinarima po završetku skupa.

Prema njegovim riječima, oni koji su zastupali takav pristup ne diraju superstrukturu i njih se ne tiču glavne linije moći u globalizaciji.

"S druge strane, od Kube pa preko Rusije do Srbije postoji diskurs koji uvodi i potpitanje i stavlja /pod lupu/ praktično sve, izuzev Boga", rekao je Kusturica.

On je naveo i da se vidjelo da po pitanjima kada je riječ o globalizaciji postoji razlika u pristupu - s jedne strane bi da govore "o svemu što ih žulja", a s druge strane postoji ideja prema kojoj zatečeno stanje i superstruktura nisu dodirljivi.

"Rekao sam da postoje i pozitivni efekti. Recimo, svjetska muzika koju ja sviram već dugo vremena je u zemljama koje prihvataju tu ideju da ne postoji samo ona muzika koju pjeva Madona nego da ima malo i Lu Rida", rekao je Kusturica.

On je objasnio da postoji namjera da se muzički etno-obrasci u stvari komponuju na način na koji mogu da budu dostupni "odnosno pristupni zapadnom svijetu".

"Ja sam svoje pečate uglavnom dobijao na Zapadu, tako da ta mitologija u koju sam povremeno upadao /na skupu/, ona je meni u mom životu odgovarala internacionalno - da, ali globalistički - ne", rekao je Kusturica.

U Beogradu je danas potpisivanjem zajedničke izjave učesnika završen dvodnevni Međunarodni književni skup "Beogradski kontrapunkt 2018 - Lične slike sveta u pokretu".

Tekst izjave je istovijetan sa prošlogodišnjim, uz objašnjenje ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića da se okolnosti nisu značajno promijenile.

"Izjavu ćemo, po potrebi, naredne ili sledećih godina dopunjavati", rekao je Vukosavljević.

U tekstu izjave je navedeno da stvaralaštvo ne trpi nametnute istine i ograničenja, ma odakle oni dolazili.

"Svetska industrija zabave i antikulture uposlena u opasnom smeru nastoji da potpuno preovlada i zavlada", upozorava se u izjavi.

Ukazano je i da kultura mora da doprinese višedimenzionalnosti svijeta i pomogne osvješćenju pojedinca klonulog pod epohalnim pritiskom.

Učesnici Međunarodnog književnog skupa "Beogradski kontrapunkt 2018" bili su pisci Džang Kangkang iz Kine, Gunar Kvaran iz Norveške, Jurij Poljakov iz Ruske Federacije, Fransisko Lopez Sača sa Kube, Dejvid Homel iz Kanade i Vladimir Pištalo iz Srbije.

U pratećem programu održana je tribina o temi "Kultura na putu svile", posvećena kulturnim vezama Srbije i Kine, kao i značaju Kine za svjetsku kulturnu baštinu.

Skup su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije