Književnost

Kusturica snima film o Muhiki i piše dvije knjige

Kusturica snima film o Muhiki i piše dvije knjige
Kusturica snima film o Muhiki i piše dvije knjige

Reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da snima film o bivšem urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki, a na pitanje kada će biti domaća premijera njegovog ostvarenja "Na mliječnom putu", slavni autor kaže - kada prođe zima.

Kusturica je, nakon promocije knjige "Sećanje ćelijaša" na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, rekao da će njegovo novo ostvarenje sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak biti prikazano na festivalu "Kustendorf" u Drvengradu, kao i da piše dvije knjige, a čitaocima poručuje: "Strpljivo čekajte".

Knjiga "Sjećanje ćelijaša", koju su napisali Eleutario Fernandes Ujdobro i Maurisio Rosenkof o zatvorskim danima Muhike, predstavljena je danas na štandu Andrićevog instituta, koji je objavio to izdanje.

Kusturica je rekao da je Muhika potpuno netipičan junak, koga je list "Independent" nazvao "najsiromašnijim predsjednikom u svijetu ne poznajući njegovu biografiju".

"Mene ta biografija podsjeća na film ''Taksista'' u kome čovjek praktično prolazi kroz sve faze koje rezultiraju pomirenjem i smirenjem. Muhika je čovjek koji je svoje političke ideje platio najskuplje na svijetu, a da je prihvatio ideju svih ostalih predjsednika koji su na putu sopstvenog bogaćenja, sve što je radio bilo bi nelogično", kazao je on.

Muhika, ističe Kusturica, smatra da nisu zlikovci oni koji pljačkaju banke, nego oni koji ih prave.

"On je taj svoj životni put pretvorio u ličnu dobit u filozofskom smislu. Shvatio je da je život kratak da se vrijeme provodi u šoping molovima, da se čovjek otuđuje kroz ideju imanja, a ne bivstvovanja", primetio je Kusturica.

On je naglasio da je Muhikino bivstvovanje jedno od najjačih simbola "onoga što su nekada nazivali antičkim junakom".

"Nema te nevolje kroz koju nije prošao, a onda bi bilo jako skupocjeno po njega da je to pretvarao u bogatstvo, a ne u duhovno bogatstvo i tumačenje svijeta, koje je kasnije u praktičnom smislu od Urugvaja napravilo sređenu zemlju", dodao je Kusturica.

Slavni reditelj je rekao da bi u decembru trebalo da završi film o Muhiki, pa će "ta ideja propagiranja takvog viđenja svijeta dobiti dimenziju koja može da pomogne ljudima u razumijevanju tih floskula, te se danas radi boljeg razumijevanja nekoga ili privlačnosti nekoga naprave gluposti pa engleski list napiše ''najsiromašniji predsjednik na svijetu''".

Kusturica kaže da je u stvarnosti Muhika jako imućan čovjek koji ima "psa koga mnogo voli, svoje nevene koje uzgaja i prodaje na pijaci i folksvagena, jer je shvatio da mu ne treba više od toga".

"Ta percepcija života je zanimljiva možda za srpske čitaoce i za ideju o tome da u ovom bijesnom liberalnom kapitalizmu u kome sve postaje roba, taj čovijek nije želio da bude roba i ostao je čovjek i sa religioznošću prihvatio da ne treba traćiti vrijeme nego živjeti život", naglasio je Kusturica.

Kusturica je ispričao i anegdotu kada je Muhika kao novopostavljeni ministar poljoprivrede prvi put došao na posao skuterom.

"Čovjek koji naplaćuje parking ga je pitao: Koliko ćete vi ovde ostati. Muhika je odgovorio: Mislim jako dugo. To jako dugo je značilo dva mandata, jer je poslije bio premijer pa predsjednik i divno je što je završio karijeru paralelno sa očevidnim uspjehom", rekao je Kusturica.

O Muhiki i knjizi govorila je i prevodilac Silvija Monros Stojaković, koja je istakla da je bivši predsjednik Urugvaja dio procesa koji teče cijelom Latinskom Amerikom, dio borbe za bolji svijet i naglasila da njega čuju i ljudi van njegove zemlje.

"Hvala životu", su reči kojima je Muhika ove godine otvorio Sajam knjiga u Andrićgradu, a to slavljenje života provejava i knjigom "Sjećanje ćelijaša".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije