Književnost

Malešević otvorio nastup RS na Sajmu knjiga u Beogradu

Malešević otvorio nastup RS na Sajmu knjiga u Beogradu
Malešević otvorio nastup RS na Sajmu knjiga u Beogradu

BANJALUKA, BEOGRAD - Davno je rečeno da budućnost pripada onima koji se najduže sjećaju prošlosti i da je knjiga tu da podsjeti na prošlost, ali i da pokaže budućnost, kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, otvarajući nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Simbolično ili ne, nastup ima moto "Ideš li, rode" i u znaku je obilježavanja 100 godina od smrti Petra Kočića.

Malešević je dodao da će pred beogradskom publikom biti predstavljeni rezultati godišnjeg izdavačkog poduhvata i stvaralaštva RS, ono što je označilo književni, umjetnički i kulturni prostor u protekloj godini.

On je podsjetio da je ovogodišnji nastup RS na sajmu knjiga posvećen obilježavanju stogodišnjice smrti srpskog književnika i borca za slobodu Petra Kočića, koji je obogatio i oplemenio srpsku književnu misao i njen cjelokupni korpus.

"Slijedeći Kočićevu veličinu i plemenitost pozivam vas da čuvamo srpski jezik i pismo i da čuvamo knjige", dodao je Malešević.

Otvaranju nastupa RS, na kojem su glumci Narodnog pozorišta RS izveli scenski nastup posvećen Kočiću, prisustvovali su direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, te akademici i kulturne i javne ličnosti Srbije i Republike Srpske.

Odmah nakon svečanog otvaranja, na štandu RS promovisana je knjiga "Naša ispovijest" i održan razgovor o stradanju Srpkinja u ratu u Bosni i

Hercegovini od 1992. do 1995. Knjiga je objavljenja u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Takođe je promovisana i knjiga Milana Ljepojevića "Izdaja", u izdanju  "Nezavisnih novina" iz Banjaluke. 

Inače, 61. međunarodni sajam knjiga u Beogradu u nedjelju veče svečano je otvorio pisac i predsjednik Matice srpske Ivan Negrišorac (što je pjesnički pseudonim Dragana Stanića). On je svoje obraćanje počeo riječima: "Otvorimo knjige, udubimo se u njih, pa će se i nama svet otvoriti pred očima i udubiti se u našu svest! Svet oko nas jeste upravo to - najsloženija moguća knjiga koju valja iščitavati".

Pored mnogobrojnih gostiju i izdavača, kako to iz godine u godinu biva na ovom sajmu, čast da bude zemlja počasni gost pripala je Iranu. U ime ove zemlje prisutnima se obratila književnica i rediteljka Narges Ajbar.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije