Književnost

Marković: Knjiga o meni teška skoro dva kilograma

Marković: Knjiga o meni teška skoro dva kilograma
Marković: Knjiga o meni teška skoro dva kilograma

BEOGRAD - Neverovatno je da knjiga o mom delu teži skoro dva kilograma...Pomislio sam ovo mora da je kraj kada sam je uzeo u ruke, kazao je proslavljeni filmski reditelj Goran Marković povodom predstavljanja knjige "Nacionalna klasa" Maje Medić na beogradskom Sajmu knjiga.

Marković je dodao da je najlepše u knjizi što je ona sastavljena od radnih snimaka.

"Tu vidite kako jedan čovek stari, goji se, kako se menja estetika koju želi da sprovede u svojim filmovima. Posebno mi je drag deo posvećen filmu 'Specijalno vaspitanje' u kojem je debitovao Branislav Lečić, gde se vidi veliki entuzijazam svih ljudi koji su bili vezani za film. U knjizi je dokumentovana moja sudbina kao autora", kazao je Marković.

On je dodao da se u knjizi vidi kako je nekada vjerovao u studijske okolnosti pravljenja "svijeta" koji mu je potreban za film i kako se vratio spoljnim uslovima realnog života.

"Sve te promene u mom filmskom izrazu mogu biti interesantne ljudima. Nisu to samo privatni snimci Gorana Markovića već razvoj estetike jednog reditelja. Biće zanimljivo kada neki protogonisti tih filmova budu videli knjigu" rekao je Marković.

Marković je najavio novi film čije snimanje privodi kraju.

Riječ je o televizijskom filmu iz dva dijela o Petru Kočiću.

Petar Kočić je prije 100 godina umro u blizini Beograda na Guberevcu u ludnici, a to je, navodi Marković, malo poznato.

Prema njegovim riječima, u tadašnjoj okupiranoj Srbiji od strane Austrougarske, ludnica na Guberevcu je bila poslednja slobodna teritorija.

"Petar Kočić se našao u centru otpora Austrougarima u toj ludnici i taj momenat me je privukao da snimim film u njemu. Za četiri dana završavam snimanje i premijera bi trebalo uskoro da usledi na programima RTS-a," zaključio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije