Književnost

Matiji Bećkoviću nagrada "Pjesma nad pjesmama"

Matiji Bećkoviću nagrada "Pjesma nad pjesmama"
Matiji Bećkoviću nagrada "Pjesma nad pjesmama"

Srpskom pjesniku Matiji Bećkoviću za poemu "Vera Pavladoljska" u Mrkonjić Gradu je uručena književna nagrada "Pjesma nad pjesmama", koju svake godine dodjeljuje Klub umjetničkih duša iz ove opštine.

Bećković je naglasio da je u srpskom jeziku zapečaćena istina o srpskom stradanju, življenju, sudbini, i on jedini nije mogao biti ubijen, niti zapaljen.

"Ne postoji neka druga institucija u kojoj bismo imali sačuvano blago koliko u svom srpskom jeziku. Nemamo ni u jednoj biblioteci, arhivi, trezoru, ni ćivotu koliko imamo u njemu, jer je jedini živi svedok od kada postojimo", rekao je Bećković.

On je istakao da je srpski jezik proslavljen i ovjenčan slavnim i besmrtnim djelima, kao što je srpska narodna poezija.

"Kaže se da je Bog sakriven u jeziku da bi bio nevidljiv", naglasio je Bećković, koji je nakon primanja nagrade sinoć održao književno veče povodom 4. februara - Dana opštine Mrkonjić Grad.

Bećković je rekao da su Srbi narod u kome još živi kult knjige i vjera da se u knjigama ne laže.

"U vreme kada se govori da je kraj poezije i kraj pesnika i da su drugi mediji zamenili knjigu, a drugi umetnici pesnike i poeziju, mi vidimo da se to ne odnosi na Republiku Srpsku", rekao je Bećković novinarima, i izrazio zadovoljstvo što je sa Mrkonjićanima na bitan datum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije