Književnost

Miljani Orašanin pripalo "Pjesničko uzdarje radoslavnica"

Miljani Orašanin pripalo "Pjesničko uzdarje radoslavnica"
Miljani Orašanin pripalo "Pjesničko uzdarje radoslavnica"

ISTOČNO SARAJEVO - Nagrada "Pjesničko uzdarje radoslavnica" na pjesničkom konkursu, raspisanom u okviru manifestacije 14. međunarodni festival poezije za djecu i mlade, pripala je Miljani Orašanin, učeniku četvrtog razreda Gimnazije Pale.

Književnik Dara Sekulić rekla je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da se ova nagrada dodjeljuje pjesnicima od 18 do 30 godina, da Miljana Orašanin piše poeziju od najranijih godina, te da je "poezija jedini put njene mladosti i ljubavi - put kojim hodi i vrijeme s kojim se uporno bori".

Prvu nagradu za najbolju pjesmu u kategoriji od prvog do petog razreda dobila je Ana Kocić, učenik trećeg razreda Osnovne škole /OŠ/ "Stefan Nemanja" iz Niša, a u kategoriji učenika od šestog do devetog razreda prvu nagradu dobila je Ema Stanojević, učenik osmog razreda OŠ "Vuk Karadžić" Kladovo.

Sekulićeva je navela da je u kategoriji srednjoškolaca prva nagrada dodijeljena Nikoli Kraljeviću, učeniku drugog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, koji je "napisao poemu dječački, mladićki, filozofski i pjesnički".

Ona je navela da je žiri teško odlučio koga da nagradi na ovom konkursu na koji je pristiglo oko 600 radova, "izuzetno dobrih, ispisanih srcem".

Prema njenim riječima, u tim radovima se vidi da djeca nisu na margini, već u samoj žiži zbivanja, a u njihovim radovima nađe se mnogo pobune protiv rata, nepravde, gladi, jezive mržnje među ljudima, protiv žrtava, nepravde.

Umjetnički direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić rekao je da je "Forum teatar" i ove godine organizator 14. međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade, te da je manifestacija pod nazivom "Poezija u bašti sljezove boje" posvećena 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

Mitrić je naveo da će se manifestacija i dodjela nagrada održati 15. i 16 decembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

On je naglasio da će na 14. međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade učestvovati pjesnici iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

"Manifestacija 14. međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade i konkurs posvećeni su Branku Ćopiću, koji djecu podstiče da razmišljaju o svom djetinjstvu i kretivno stvaraju", rekao je Mitrić.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Dejan Kerleta istakao je da Zavod svake godine podržava ovu manifestaciju, kao i da će nagrađeni radovi biti objavljeni u zajedničkoj zbirci dječijih radova.

Kerleta je napomenuo da je Zavod i ove godine izdao mnogo naslova za djecu i mlade, te da planira da to nastavi i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije