Književnost

Miroslav Kusmuk promovisao djela u Trebinju

Miroslav Kusmuk promovisao djela u Trebinju
Miroslav Kusmuk promovisao djela u Trebinju

TREBINJE-Miroslav Kusmuk, srpski pisac iz Sarajeva sa mjestom prebivališta u Inđiji, promovisao je u Trebinju svojih pet knjiga koje su, kao djela rijetko kojeg drugog autora, nakon nekoliko pročitanih odlomaka na promociji ostavile snažan utisak na publiku.

Rečenice pune topline i nježnosti, pomiješane sa muškom borbenošću i dječjom razdraganošću, jednostavno su, kako reče Rajko Tanasijević, predsjednik trebinjske "Prosvjete", koja je bila i organizator promocije u Biblioteci "Sveti Justin Ćelijski" u Eparhijskom domu u Trebinju, osnažile publiku.

Kod mladića, na kome se ni po čemu, osim invalidskih kolica u kojima je sjedio, ne bi moglo zaključiti da se radi o invalidu, toliko je dominantna ona ljudska, duhovna snaga, da je ona preplavila i sva njegova djela, izazivajući kod prisutnih ljubitelja pisane riječi divljenje i slušanje odlomaka gotovo bez daha.

Novinarsku brzopletost da nam u nekoliko rečenica objasni svih svojih pet knjiga koje su predstavljene  tri romana "Bijeli šal", "Vuk" i "Pričaj mi, Lazare", te zbirke pripovjedaka "Ispovijesti" i "Oluja", Kusmuk je prihvatio sa osmijehom.

"Auuu, to je teško u nekoliko rečenica, ali pokušaću, najprije u jednoj kratkoj rečenici. Moje su priče životne priče, jer književnosti bez životne priče nema i ukoliko je čovjek više u stanju da prikaže stvarne, odnosno 'fiktivne' događaje koji su plod njegovog unutrašnjeg dijaloga  utoliko je bolje uspio u tome, ali sa vječitom žudnjom za nadogradnjom", kazao je on.

Motiv vuka, ne samo iz romana "Vuk", za koji smatra da bolji neće napisati, već kao univerzalna "vučja" borba koja se vijekovima u različitim oblicima vodi na ovim prostorima, provlačio se kroz svu priču u eparhijskoj biblioteci i sve odlomke koji su se mogli čuti, a Kusmuk jednostavno kaže da ga je inspirisao upravo  vuk, ona životinja koju je Bog odredio da bude vladar šume, a čovjek ga proglasio za zvijer.

"Sad, koliko je čovjek u pravu za to što radi, a koliko vuk u onom za šta ga je Bog stvorio da radi, ono što je radio od iskona, neka ide i jednom i drugom na obraz", dodaje Kusmuk.

Posjetiocima je kazivao i o tome kako priprema novu pripovjedačku zbirku, jer je kroz čitanje shvatio da je ovo najzahtjevnija forma kazivanja, pa joj je potrebna i posebna pažnja.

Kaže da su u pitanju tematski potpuno različite priče, od razgovora sa jednom mrtvom pjesnikinjom, pa sve do njegovog ponovnog motiva  jednog vuka koji nije zaslužio da mu ljudi urade to što su mu uradili.

Iako pisac ne može prognozirati šta će ga i kada inspirisati da napiše nešto, Kusmuk dodaje da je Trebinje definitivno grad koji inspiriše, a dobrota njegovih stanovnika može biti i te kako podsticajna za pisca, pa, kako na kraju reče  ko zna, možda i detalja ovoga grada bude u nekoj od novih pripovjedaka...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije