Književnost

Mostar: "Prosvjeta" čuva uspomenu na Šantića

Mostar: "Prosvjeta" čuva uspomenu na Šantića
Mostar: "Prosvjeta" čuva uspomenu na Šantića

MOSTAR- Mostarski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" obilježila je danas 92 godine od smrti velikog pjesnika Alekse Šantića.

Kao znak sjećanja na Šantića, uz godišnjicu njegove smrti organizovan je i Treći međunarodni "Šantićev festival djece pjesnika".

Ove godine je u Mostar došlo 15 finalista Festivala, među kojima je petoro djece iz Mostara, te ostalih gradova BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Oni su danas posjetili grob Alekse Šantića na groblju u Bjelušinama i položili svoje pjesme na grob. Nakon toga su posjetili park Alekse Šantića gdje je položeno cvijeće na spomenik pjesniku.

Sekretar SPKD "Prosvjeta" Goran Kosanić izrazio je zadovoljstvo što Šantićev duh i dalje živi, kako u Mostaru i BiH, tako i van granica BiH.

"Sa velikom radošću mogu reći da je ovaj festival u potpunosti pokazao kako možemo sa mladim snagama puno napraviti i napredovati. Ti mladi pjesnici su ambasadori ljubavi i kulture koji mnogo znače našem gradu. Oni nam ulivaju novu snagu za bolji život", rekao je Kosanić.

On je naglasio da "Prosvjeta" čuva sjećanje na Aleksu Šantića i njegov život.

Alma Fazil Obad, savjetnik za kulturu u Gradskoj upravi Mostara i član žirija festivala, u svom govoru je istakla da je Aleksa Šantić sinonim za Mostar, te da su njegova ljudskost, plemenitost i način na koji je usrećivao ljude ovoga grada vrijednosti koje će se i dalje o pamtiti.

Na groblju Bjelušine danas je služen i pomen pjesniku Aleksi Šantiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije