Književnost

Muhika svečano otvorio prvi sajam knjiga u Andrićgradu

Muhika svečano otvorio prvi sajam knjiga u Andrićgradu
Muhika svečano otvorio prvi sajam knjiga u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD - Bivši predsjednik Urugvaja i počasni gost Andrićgrada Hose Muhika otvorio je večeras na Vizantijskom trgu u Andrićgradu prvi Sajam knjiga koji će trajati do 10. jula.

"Prelijepo je biti i stajati ovdje u Andrićgradu, u ovom hramu kulture, koji odražava stremljenja balkanske kulture. Hvala životu, hvala mom prijatelju Emiru Kusturici", rekao je Muhika na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma.

Prema njegovim riječima, knjiga je "naša osnova, naš putokaz i smjer", ona je zavjet i amanet koji trasira put borbe za slobodu, za dostojanstvo, za pravdu – i sve to je istorija knjige, istorija civilizacije.

"U svojoj maloj zemlji naučio sam da volim život i ljude u svoj njihovoj različitosti. U dugim časovima samoće naučio sam da ljubav treba njegovati kao nježnu biljku. Mržnja je korov, niče sama, i nju ne treba njegovati", poručio je Muhika.

Pjesnik Matija Bećković rekao je da se prvi Sajam knjige održava "u gradu nad gradovima, Andrićgradu".

"A, mi večeras otvaramo sajam nad sajmovima, sajam knjige, a ne sajam knjiga. Knjiga je jedna. Veliki Ivo Andrić je u slavu stvaralaštva napisao sve nas. On danas ima svoj grad, a prije rata nije imao ni stan...", rekao je Bećković.

Prema njegovim riječima, knjiga je najsavršeniji izum, knjiga je bila na početku i biće na kraju.

Bećković je čestitao sutrašnji "praznik nad praznicima, Vidovdan, koji povezuje sve naše vijekove", ističući da "borba sa Kosova Polja traje i danas".

Dobitnik Velike književne nagrade Andrićevog instituta za roman "Osama" Vladimir Kecmanović rekao je večeras da ima mnogo velikih gradova i velikih sajmova knjiga, ali da ne postoji grad u kojem je sajam knjiga više na pravom mjestu, u gradu koji se zove po velikom piscu Ivi Andriću.

"Mislim, takođe, da ne postoji datum koji je primjereniji za otvaranje sajma knjiga od Vidovdana, i to ne samo zato jer je Andrić kao saborac vidovdanskog junaka Gavrila Principa vezan za taj datum nego i zbog toga što knjiga predstavlja jedan od najviših oblika čovjekove duhovne borbe protiv neslobode", poručio je Kecmanović.

U tom smislu, on smatra da je Vidovdan pravi datum za sajam knjiga.

Uz slogan "Riječi lete, knjige ostaju", svetkovina knjige u Andrićgradu potvrdiće neprolaznu vrijednost pisane riječi, a uz savremenu domaću i svjetsku izdavačku produkciju, posjetiocima će biti predstavljen prateći program organizatora i učesnika, koji će kroz tribine, promocije i predstavljanje pisaca, težište staviti na pokretanje aktuelnih književnih, kulturoloških i društvenih pitanja.

Zemlja počasni gost je Urugvaj, država koja će za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Andrićgradu moći da predstavi svoju kulturu i izdavačku djelatnost.

Na Sajmu knjiga u Andrićgradu učestvuje 40 izlagača na 58 izložbenih cjelina - modula, specijalno projektovanih za tu priliku.

Među učesnicima su najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, poput Zavoda za udžbenike iz Beograda i Istočnog Sarajeva, Izdavačkog centra SPC, Lagune, Vulkana, Geopoetike, Nove knjige i drugih.

Žiri Sajma knjiga u Andrićgradu dodijeliće Nagradu za izdavački poduhvat godine.

Prateći programi odvijaće se na Trgu Nikole Tesle, prostorijama Andrićevog instituta, bioskopskim salama Andrićgrada i knjižari "Ili - ili", a biće u znaku izdavačkih i kulturnih aktuelnosti i godišnjica, svjetske i naročito srpske kulture.

Posebni programi biće posvećeni dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno djelo i nedavno objavljene "Tri poeme" Matiji Bećkoviću, kao i dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za roman "Osama" Vladimiru Kecmanoviću.

Ekskluzivni program je razgovor o najnovijem izdanju Andrićevog instituta, knjizi "Sećanja ćelijaša" Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa, o kojoj će, između ostalih, govoriti Hose Muhika.

Programom su predviđene i sajamske izložbe, među kojima je izložba slika Miloša Šobajića u Galeriji "Petar Lubarda", "Kultura, književnost i film Urugvaja" u Andrićevom institutu, kao i izložbe na otvorenom prostoru Andrićgrada - "Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji - umjetnička fotografija", izložba Arhiva Srbije, autora Aleksandar Radoš, "Kaligrafija", izložba ćiriličnih fontova u keramici, autora Mišela Vukajlovića.

Prvi sajam knjiga u Andrićgradu podržalo je Ministarstvo obrazovanja i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Organizator manifestacije je Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom.

Sajam je otvoren za posjetice radnim danima od 12.00 do 22.00 časa, vikendom od 10.00 do 22.00, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije