Književnost

NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za "Zablude Svetog Sebastijana"

NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za "Zablude Svetog Sebastijana"
Foto: RTS | NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za "Zablude Svetog Sebastijana"

BEOGRAD - Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine je Vladimir Tabašević za knjigu "Zablude Svetog Sebastijana" u izdanju "Lagune", javio je RTS.

Vladimir Tabašević, rođen 1986. godine u Mostaru, jedan je od vodećih pisaca nove generacije srpske, postjugoslovenske književnosti.

U uži izbor ušli su i romani "Prekasno" Branke Krilović, "Odustajanje" Jelene Lengold, "Uhvati zeca" Lane Bastašić, "Deseti život" Saše Savanović i "Beogradski trio" Gorana Markovića.

Na konkurs za NIN-ovu nagradu 2018. godine stiglo je 200 naslova, a u užem izboru bilo je 12 romana.

Priznanje će biti uručeno iduće sedmice u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pokrovitelji nagrade su Sberbank, gradska opština Stari grad, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje žele da ostanu anonimne.

Prethodna 64. NIN-ova nagrade za roman godine pripala je Dejanu Atanackoviću za roman "Luzitanija" u izdanju "Besne kobile".

"Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimira Tabaševića uzima kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu.

Tabašević u svom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj, o onima koje čine dobro i o pravedničkim nastojanjima.

Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sjećanja neprestano preobražavaju.

Vladimir Tabašević rođen je Mostaru pod punim imenom Vladimir Bošnjak-Tabašević. Otac mu je bio Hrvat, radnik Auto-moto saveza, a majka Srpkinja, zubni ljekar.

U Beograd je sa majkom došao neposredno uoči građanskog rata na prostorima BiH, otac mu je umro od ciroze jetre, a majka se udala za vojvođanskog Hrvata, ali je i ona umrla.

Sticaj takvih životnih - porodičnih i društvenih okolnosti - suštinski određuje Vladimirov odnos prema njegovoj književnosti, što se prepoznaje u njegovim literarnim opsesijama ratom, jezikom, identitetom i smrću.

Studirao je filozofiju na beogradskom Univerzitetu. Svojevremeno je bio član pjesničke grupe "Cache", zajedno sa Tamarom Šuškić, Urošem Kotlajićem, Goranom Korunovićem i Bojanom Vasićem.

Prva knjiga pjesama "Koagulum" /2010/, objavljena je u okviru nagradnog konkursa Festivala mladih pjesnika u Zaječaru, kao nagrada za najuspjeliji ciklus poezije. Druga knjiga poezije "Tragus" /2012/ nastaje kao samizdat izdanje, u okviru pomenute pjesničke grupe, kao i ostale dvije knjige "Kundak" /2013/ i "Hrvatski kundak" /2014/.

Za priču "Rat" dobio je prvu nagradu na Biberovom festivalu.

Objavio je romane "Tiho teče Misisipi" /2015/, sa kojim je bio u užem izboru za prestižnu NIN-ovu nagradu, i za koji je dobio regionalnu nagradu "Mirko Kovač", zatim "Pa kao" /2016/ koji se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i "Zabluda svetog Sebastijana" /2018/.

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa "Prezupč" koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Živi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije