Književnost

Na Palama predstavljena zbirka epskih pjesama "Pravoslavlje"

Na Palama predstavljena zbirka epskih pjesama "Pravoslavlje"
Foto: Srna | Na Palama predstavljena zbirka epskih pjesama "Pravoslavlje"

PALE - Na Palama je večeras predstavljena zbirka epskih pjesama Saše Nikolića pod nazivom "Pravoslavlje", u kojoj su opjevana žitija pravoslavnih svetaca i krsne slave srpskih porodica.

Protojerej stavrofor Momir Vasiljević, jedan od recenzenata Nikolićeve knjige "Pravosljavlje", rekao je novinarima nakon promocije u sali Skupštine opštine Pale da Nikolić kroz stihove govori o mučeničkoj, mnogostradalnoj, krstonosnoj vjeri.

"Pjesnik nije bogoslovski obrazovan, ali njegovi iskreni stihovi govore srcem, jer potiču iz čiste duše i čistog srca. On je pogodio samu srž i jezgro kroz ove epske pjesme, a to su prepoznali i ostali književnici", istakao je protojerej stavrofor Vasiljević.

Književnik i novinar Nedjeljko Žugić sa Pala, drugi recenzent ove zbirke, istakao je da je Nikolić prvi čovjek na ovim prostorima koji uspješno piše epsku poeziju.

Autor ove zbirke Nikolić rekao je novinarima da je u knjizi opjevano žitije 40 svetitelja, kao i značajne istorijske činjenice od cara Dušana do kneza Lazara i svih mučenika koji su stradali za rod pravoslavni.

"U minulom ratu dva puta sam ranjavan kao borac Vojske Republike Srpske i zato mi je iz nove zbirke posebno draga pjesma `Republika Srpska`, za koju sam nagrađen na petom međunarodnom konkursu u Ljubljani (Slovenija)", dodao je Nikolić.

Jedan dio epske pjesme večeras je uz gusle izveo Njegoš Pržulj.

Prvo izdanje zbirke epskih pjesama "Pravoslavlje" izašlo je na Đurđevdan ove godine, a za četiri mjeseca odmah i drugo izdanje.

Saša Nikolić rođen je 3. januara 1975. godine u Olovu.

Kao borac Vojske Republike Srpske učestvovao je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojem je ranjen dva puta. Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, na Palama, gdje živi sa porodicom, suprugom i četvoro djece.

Predsjednik je Crkveno-upravnog odbora Hrama Vasnesenja Gospodnjeg u selu Drecelj, kod Olova.

Od Udruženja srpskih književnika Slovenije Nikolić je dobio diplomu sa srebrnom plaketom u godišnjoj akciji "Zlatno pero Ljubljane 2017" i srebrni orden za knjigu "Pravoslavlje", a na Petom međunarodnom takmičenju "Zlatne gusle Ljubljana 2017" osvojio je treće mjesto za epsku pjesmu "Republika Srpska".

Od Saveza srpske dijaspore Slovenije dobio je bronzani orden i povelju sa bronzanom medaljom, kao jedan od najtalentovanijih mladih srpskih epskih pjesnika.

Nikolić je do sada objavio šest knjiga: "Srbi - Drecelj i Dreceljani", "Život u pjesmi", "Crkva u Drecelju", "Paljanska policija", roman "Orlovi lavljeg srca" i "Pravoslavlje".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije