Književnost

Na praznik knjige bez ulaznica

Na praznik knjige bez ulaznica
Na praznik knjige bez ulaznica

SARAJEVO - Preko 200 izlagača na 2.000 kvadratnih metara, 24 promocije knjige sa 70 novih naslova i još mnogo toga posjetioci će moći da vide na aprilskom sajmu knjige, koji je otvoren danas u Centru "Skenderija", a trajaće do 25. ovog mjeseca.

Svečano otvaranje i koktel trebalo je da budu upriličeni sinoć u Domu mladih, a vrata sajma su zvanično otvorena uručivanjem knjiga prvim posjetiocima u "Skenderiji". Ljubitelji knjige će, pored domaćih, imati priliku da se upoznaju s izdanjima izlagača iz Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja.

"Sajam se otvara svaki dan u 10 i biće otvoren 19 sati dnevno. Ulaz je besplatan, tako da sam siguran da će svi koji dolaze naći nešto što ih interesuje, a imaju priliku da nam više puta dolaze, ne sprečava ih nikakva administrativna zapreka, odnosno sama ulaznica", izjavio je sarajevskim medijima Ajdin Šahinpašić, direktor TKD "Šahinpašić".

Kantonalno javno preduzeće "Skenderija", u saradnji s partnerom TDK "Šahinpašić", ovogodišnji sajam organizuje uz zemlju partnera Republiku Tursku i Ministarstvo kulture Republike Turske, koja će se kroz pet sajamskih dana predstaviti posebnim programom na nacionalnom štandu.

Upravni odbor Fondacije "Kemal Bakaršić" donio je odluku da ove godine u okviru 28. međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu dodijele stipendije za doprinos razvoju bibliotekarstva. Ovogodišnji laureati su Ivana Teronić-Oruč, bibliotekarka Pravnog fakulteta u Sarajevu, i Mašo Mehmedović, magistar bibliotekarstva i komparativne književnosti iz Srebrenika.

Prvog dana sajma zemlja partner u domu mladih otvorila je izložbu "Osmanska civilizacija na Balkanu", dok će danas na štandu Turske biti organizovani razgovori o dječjoj književnosti, panel o najprodavanijim knjigama u Turskoj, "Osmanski arhivi o Balkanu - rukopisi" u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, čitanje "Jedan sarajevski roman" predavača Halila Ibrahima Izgija te svečani prijem.

Posjetioci će do 25. aprila, pored promocija i izložbi, imati priliku da prisustvuju i kreativnim radionicama crtanja, što je novina sajma, te da porazgovaraju i druže se s književnicima u "Bosanskoj kući", smještenoj u centralnom dijelu sajamskog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije