Književnost

Nagrada Đuro Damjanović: Zapiši i napiši najbolja knjiga

Nagrada Đuro Damjanović: Zapiši i napiši  najbolja knjiga
Nagrada Đuro Damjanović: Zapiši i napiši najbolja knjiga

Djelo "Zapiši i napiši" književnika Rajka Petrova Noge ovjenčano je nagradom "Đuro Damjanović" za najbolju knjigu godine, koju dodjeljuje Udruženje književnika RS.

Odluku o tome kome će pripasti ovo prestižno priznanje, koje nosi ime jednog od najvećih književnika RS, donio je žiri u sastavu: akademik Matija Bećković, predsjednik, i članovi Nikola Asanović i Duško Pevulja.

"Knjiga upečatljivog naslova 'Zapiši i napiši', objavljena u Beogradu prošle godine, neobično je zanimljivo i inventivno komponovano djelo sastavljeno od memoarskih zapisa u čijem središtu su neka od najistaknutijih imena srpske književnosti iz druge polovine 20. vijeka, poput Ive Andrića, Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog, Branka Ćopića i drugih. Knjiga, takođe, obiluje briljantnim esejističkim tekstovima o nekim od ovih pisaca, te autorovim pjesmama, koje se nalaze između ove dvije vrste tekstova, a čija namjena je da se čitalac odmori na 'proplanku'", kazao je Pevulja.

Istakao je da je nagrađena knjiga vrijednosna novina u piščevom bogatom i raznovrsnom opusu, ali i u savremenoj srpskoj književnosti.

Nagrađeni roman sastavljen od memoarskih zapisa, u čijem središtu su neka od najistaknutijih imena srpske književnosti

Rajko Petrov Nogo rođen je 13. maja 1945. godine u Borijama, kod Kalinovika, u Hercegovini. Diplomirao je književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je više djela, među kojima su knjige pjesama "Zimomora", "Zverinjak", "Bezakonje", knjige književnih kritika, eseja... Dobio je najznačajnije pjesničke nagrade, a za knjigu "Nedremano oko" "Vitalovu" nagradu "Zlatni suncokret", nagradu "Meša Selimović" i nagradu Vukove zadužbine.

Nagrada "Đuro Damjanović" ustanovljenja je 2010, na Đurđevdan, kada je i rođen ovaj književnik. Prvi put dodijeljena je prošle godine, i to profesoru Predragu - Gugi Lazareviću. Sastoji se iz plakete i novčanog iznosa, a dobitniku će i ove godine biti uručena 6. maja, u Damjanovićevom rodnom selu Goleši, nadomak Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije