Književnost

Nagrada "Kočićevo pero" Vuletu Žuriću

Nagrada "Kočićevo pero" Vuletu Žuriću
Nagrada "Kočićevo pero" Vuletu Žuriću

BANJALUKA - Nagrada "Kočićevo pero" za zimu 2016. godine, za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, pripala je Vuletu Žuriću za knjigu "Republika Ćopić", saopšteno je danas iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd", koja dodjeljuje ovu nagradu.

Ovu odluku žiri je donio jednoglasno. Predsjednik žirija Nikola Vukolić naveo je da je autor u "Republici Ćopić" opisao život Branka Ćopića u devet poglavlja - devet ofanziva.

"Ćopić je u svom literarnom opusu stigao do 'Osme ofanzive', u kojoj je nakon sedam pretrpljenih pogroma krajiški čovjek najzad stigao u svoj novi zavičaj, u pitomini vojvođanskog pejzaža, a deveta je samo njegova, lična ofanziva, ofanziva suočavanja sa najintimnijim dijelom svoga bića, junaštvom da se i umre po vlastitom izboru, slobodan i bez straha", naveo je Vukolić.

Ovogodišnju nagradu "Kočićeva knjiga" za cjelokupno književno stvaralaštvo, koju takođe dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd" pripala je banjalučkom književniku Ranku Risojeviću.

"Risojević, i kad se obraća intelektualnoj eliti i kada piše za djecu, jednako je interesantan, gotovo uvijek nov i na svoj način originalan. NJegovi romani su zanimljivi, ali ne u smislu prazne zabave, već u smislu istraživačkih zahvata koje njegove stranice bude u čitaocu", naveo je Vukolić.

Nagrade će svečano biti uručene uručene u četvrtak, 22. decembra, u Vukovoj zadužbini, u Beogradu u 12.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije