Književnost

Nagrada "Šušnjar" Anušiću, a "Slovo Podgrmeča" Dakiću

Nagrada "Šušnjar" Anušiću, a "Slovo Podgrmeča" Dakiću
Foto: Srna | Nagrada "Šušnjar" Anušiću, a "Slovo Podgrmeča" Dakiću

Na međunarodnim književnim susretima u Oštroj Luci, nagrada "Šušnjar" dodijeljena je književniku Anđelku Anušiću, a nagrada "Slovo Podgrmeča" piscu mlađe generacije Nikoli Dakiću iz Novog Grada.

Književni susreti posvećeni su stradanju 5.500 Srba, Roma i Јevreja koje su ustaše ubile na Šušnjaru i području Sanskog Mosta 1941. godine.

Nagrada "Šušnjar" uručena je Anđelku Anušiću za cjelokupno pjesničko, prozno i esejističko djelo. Žiri je posebno istakao njegov roman "Glasovi sa granice", koji je objavljen 2016. godine. Anušić, kao prepoznatljiv pisac, stvara u duhu srpske književne tradicije, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost.

- Poezija i religija su bliznakinje. Danas na ovom mjestu činodejstvuje poezija i religija. Ova nagrada već u samom svom nazivu ima jednu duhovnu tapiju, jedan duhovni testament koji obavezuje, posebno pisca - rekao je Anušić.

Nagradu "Slovo podgrmeča" Nikola Dakić je dobio za, kako je ocijenio žiri, uspješnu pjesničku knjigu "Trave". Ta zbirka sadrži pjesme koje obuhvataju neprolazne teme i motive vezane za ljubav.

- Ima dosta filozofske poezije i poezije koja je pisana nekim impresionističkim manirom, sve je to stalo u tih 130 strana, i žiri je odlučio da nagrada upravo pripadne toj knjizi - rekao je Dakić.

Ove nagrade dodijeljene su u okviru obilježavanja sjećanja na ubijene Srbe, Rome i Јevreje u Drugom svjetskom ratu, na Ilindan, 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari, u opštini Sanski Most.

Organizator i pokrovitelj Književnih susreta "Šušnjar 2017" je opština Oštra Luka.

Tradicionalno, laureati ovogodišnjih književnih susreta niz rijeku Sanu pustili su poetski vijenac u pomen žrtvama ustaškog zločina na Šušnjaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije