Književnost

Najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi otvara vrata

Najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi otvara vrata
Najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi otvara vrata

BEOGRAD - Najznačajniju i najprestižniju književnu manifestaciju u jugoistočnoj Evropi - 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga večeras će otvoriti predsjednik Matice srpske pisac Dragan Stanić, najavili su organizatori ove manifestacije.

Sajam će biti otvoren u 18 časova pod sloganom "Knjige u ruke", a trajaće do 30. oktobra.

Zemlja počasni gost Sajma biće Iran, a predstaviće se više od 450 domaćih i inostranih izlagača, među kojima će svoj nastup imati i Republika Srpska na štandu koji će biti u znaku rečenice "Ideš li, rode" Petra Kočića.

Tokom trajanja ove manifestacije, premijerno će biti predstavljena književna izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu i aktuelnom društvenom trenutku.

Posjetioci će moći da na jednom mjestu sagledaju cjelokupnu ovogodišnju domaću i stranu izdavačku produkciju i da kupuju knjige po povoljnim cijenama.

Zemlja počasni gost Iran će predstaviti svoju viševjekovnu kulturu i tradiciju, djela naučnika, pjesnika, pisaca i umjetnika, a biće upriličeni i književni susreti iranskih i srpskih pisaca.

Na Sajmu će se predstaviti i izdavači iz BiH, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Češke i drugih zemalja.

Među brojnim gostima, piscima, prevodiocima, izdavačima biće Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin i drugi.

Predviđen je i bogat prateći program, susreti pisaca, izdavača, knjižara, kao i sajamske izložbe kao što su "Jasenovac, anatomija zaborava", izložbe o srpskom jeziku, izložbe rijetkih knjiga Jaše Tomića, Petra Kočića, dok će biti upriličeni i posebni programi za djecu.

U okviru Sajma biće dodijeljene i tradicionalne nagrade za najboljeg izdavača godine, najljepšu knjigu, izdavački poduhvat godine, kao i druge nagrade.

Sajam će biti zatvoren u nedjelju, 30. oktobra, u 12.00 časova, kada će biti izvršena primopredaja Otvorene knjige ambasadorima NJemačke, Austrije i Švajcarske, koji će biti počasni gosti Sajma knjiga u Beogradu iduće godine.

Radno vrijeme Sajma je od 10 do 21 časova petkom, subotom i nedjeljom, a ostaklim danima do 20 časova. Cijena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a grupne 150 dinara, dok je cijena parkinga 100 dinara po satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije