Književnost

Nikolaidisu priznanje "Meša Selimović"

Nikolaidisu priznanje "Meša Selimović"
Foto: N.N | Nikolaidisu priznanje "Meša Selimović"

TUZLA - Andrej Nikolaidis, autor romana "Mađarska rečenica", dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2016. godini na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, u okviru 17. međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" u Tuzli.

Ovu odluku donio je žiri u sastavu Adisa Bašić, Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder, Pavle Goranović i Mile Stojić.

"Roman 'Mađarska rečenica', kao što sam naslov sugeriše, pripada onoj žanrovskoj odrednici koju Danilo Kiš naziva srednjoevropskom. To je savremena pripovijest s elementima intimnog doživljaja, fantazije, erudicije i tjeskobe. Iako nevelika obimom, 'Mađarska rečenica' sintetizira u sebi mnoge elemente dobrog pisanja, a Nikolaidisove teme su, između ostalog, ljudsko dostojanstvo, cinizam, moć i sveprisutno zlo", pojasnila je odluku Adisa Bašić, predsjednica žirija.

Autoru najboljeg romana objavljenog u 2016. godini dodijeljena je skulptura "Mastionica i pero", autora Pere Jelisića, tuzlanskog skulptora, te novčana nagrada od 7.000 maraka.

"Kada ste pisac znate koju nagradu biste najviše voljeli dobiti... To je ova, nema spora. Ne postoji način da se egzaktno izmjeri vrijednost nagrade, ali budući da znam kako i ostale kolege misle - to je ova", rekao je Andrej Nikolaidis, čiji su romani dosad već pet puta ulazili u uži izbor za ovo prestižno priznanje.

Nagradu mu je uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je prisutne u Narodnom pozorištu Tuzla podsjetio kako su nastali i razvijali se ovi književni susreti.

Ove godine u uži izbor za književnu nagradu "Meša Selimović" ušli su još i romani EEG Daše Drndić, "Beara" Ivice Đikića, "Sjećanja šume" Damira Karakaša i "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije