Književnost

Njemačka se sprema za novo izdanje Hitlerove knjige

Njemačka se sprema za novo izdanje Hitlerove knjige
Njemačka se sprema za novo izdanje Hitlerove knjige

BERLIN - Njemačka pokrajina Bavarska saopštila je danas da se sprema da, poslije isteka autorskih prava na ozloglašeno djelo Adolfa Hitlera "Moja borba" (Mein Kampf) 2015, podrži pripremu novog izdanja tog djela, ali sa kritičkim kometarima, uključujući i one za studente.

Iako "Majn kampf" zapravo nije zabranjen u Njemačkoj, Bavarska je godinama unazad koristila svoje vlasništvo nad autorskim pravima na memoare nacističkog lidera da blokira njihovo objavljivanje.

S druge strane, Bavarska je priznala da to neće biti moguće kada isteknu autorska prava, 70 godina poslije autorove smrti.

Bavarski ministar finansija Markus Zeder rekao je danas da će nova verzija za studente, koju će finansirati vlada te pokrajine, sadržati komentare stručnjaka koje će mladi ljudi lako moći da razumiju, prenijela je njemačka novinska agencija.

Zeder je dodao da je cilj da se pokaže kakvoj svjetskoj katastrofi je odvelo to opasno djelo.

Hitler je prvi tom svog ozloglašenog djela, koje je sastavljeno od elemenata njegove autobiografije i političke ideologije, objavio 1925, a drugi godinu dana kasnije.

Diktator nacističke Njemačke, Hitler je pisanje "Majn kampfa" je počeo dok je bio u zatvoru zbog "političkih zločina" poslije neuspjelog puča u Minhenu, u novembru 1923.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije