Književnost

Njujork slavi 150 godina Alise u zemlji čuda

Njujork slavi 150 godina Alise u zemlji čuda
Njujork slavi 150 godina Alise u zemlji čuda

Njujork će obeležiti 150. godišnjicu "Alise u zemlji čuda" nizom manifestacija u čast maštovitih pustolovina i likova popularne dječje priče.

Junacima romana Čarlsa Latvidža Dodžsona, poznatijeg po pseudonimu Luis Kerol, biće priređena izložba u Bobst biblioteci Njujorškog univerziteta, a posjetioci Sonijeve laboratorije tehnoloških čuda moći će da uz ilustracije i likove knjige kreiraju vlastite animirane čudnovate zemlje.

Ljubitelje mjuzikla će, pak, na of-Brodveju dočekati raspjevana Alisa. Biće organizovani i obilasci skulpture posvećene Alisi i njenim prijateljima u Central parku, kao i brojna predavanja i čitanja na javnim mjestima.

Roman dječije fantastike "Alisa u zemlji čuda" objavljen je 1865. godine.

Radnja prati doživljaje djevojčice Alise koja pada niz zečiju rupu u fantastični svijet naseljen različitim stvorenjima.

Priča je prepuna aluzija na Dodžsonove prijatelje i neprijatelje, kao i lekcija koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali da uče napamet. Radnja se poigrava sa logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim kako među djecom tako i među odraslima.

 

Smatra se jednim od najkarakterističnijih primjera žanra književnih priča bez logičnog smisla, a njegov narativni tok i struktura imali su veliki uticaj, posebno na žanr fantastike.

 

Na osnovu knjige nastale su brojne pozorišne, filmske i televizijske adaptacije, od kojih je najpoznatiji Diznijev crtani film iz 1951.

 

Izraz "zemlja čuda" ušao je u popularnu kulturu kao mjesto sa sanjarskim, fantastičnim osobinama, dok je izraz "niz zečiju rupu" postao izraz za putovanja u nepoznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije