Književnost

Nobelova nagrada za književnost: Ko će naslijediti Dilana?

Nobelova nagrada za književnost: Ko će naslijediti Dilana?
Foto: Arhiva | Nobelova nagrada za književnost: Ko će naslijediti Dilana?
Tanjug

STOKHOLM - Švedska akademija će danas objaviti ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost i tada će se saznati ko će naslijediti prošlogodišnjeg laureata Boba Dilana - hoće li to biti Italijan Klaudio Magris, Kenijac Kenijan Ngugi va Thiongo, Kanađanka Margaret Etvud, Sirijac Adonis, ili možda "vječiti favoriti" Filip Rot, Amos Oz i Haruki Murakami.

"Švedska akademija odlučila je da objavi ime laureata Nobelove nagrade danas u 13.00 sati", objavljeno je na njenoj internet stranici.

Kako predviđaju književni krugovi, ovogodišnji izbor, će za razliku od prošlogodišnjeg, koji je izazvao mnoge polemike, ipak biti "opšteprihvaćen", prenijela je Hina.

"Ono što se dogodilo prošle godine, bilo je zaista posebno. Vjerujem da će ove godine dobitnik nagrade biti romanopisac ili pisac eseja, muškarac porijeklom iz Evrope. Potpuna suprotnost Bobu Dilanu", prognozirao je Bjorn Viman, urednik kulturne rubrike "Dagens Nihetera".

Portugalac Antonio Lobo Antunes i Albanac Ismail Kadare imaju, tvrdi, dobre izglede. Baš kao i Margaret Etvud čiji je roman "Sluškinjina priča" nedavno uspješno adaptiran za televiziju.

Švedska akademija svake godine u februaru utvrdi popis svih predloženih kandidata, a zatim u maju izbor suzi na pet o kojima članovi Akademije raspravljaju tokom ljeta te nakon toga odabiru laureata.

U skladu s duhom testamenta Alfreda Nobela, dobitnik mora biti osoba "koja se bavi univerzalnim pitanjima, neko ko nas sve potiče na razmišljanje.

Među 113 dosad nagrađenih samo je 14 žena, ali Viman smatra da to ne znači da će ove godine biti nagrađena žena.

Iako Švedska akademija rado ističe da ne uzima u obzir ni porijeklo ni pol, Polinger ipak tvrdi da će "ove godine Nobelova nagrada otići muškarcu, starom od 70 do 80 godina koji piše opsežne romane".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije