Književnost

Obilježeno 50 godina "Vihora"

Obilježeno 50 godina "Vihora"
Obilježeno 50 godina "Vihora"

DERVENTA - Srpski književni klub /SKK/ "Vihor" iz Dervente promovisao je knjigu "Pjesma vihori kroz vrijeme", koja je štampana povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja ovog kluba.

Autor knjige je predsjednik SKK "Vihor" Savko Pećić, koji je rekao da je sve počelo od osnivanja literarne grupe iz koje je nastao današnji naziv klub, koji okuplja više od 40 članova iz Dervente i okolnih opština.

Prvi dio knjige zove se "Sjećanje na dane stvaranja Vihora" i govori o najznačajnijim događanjima vezanim za istorijat književnog kluba, sa posebnim akcentom na poslijeratna dešavanja.

U dijelu pod nazivom "Vihorova družina sad" nalaze se kratke biografije "vihoraša", uz objavljene pjesme.

"Prošlo je 50 godina otkad traje i postoji `Vihor` i mi danas možemo reći da je on mlađi i jači, sposobniji da nosi teret kulturnog književnog stvaralaštva u Derventi", izjavio je sinoć novinarima Pećić.

On je dodao da je uspostavljena dobra saradnja sa brojnim književnim klubovima iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ali i pjesnicima - književnicima koji rade i stvaraju širom dijaspore.

Pećić je dodao da su značajan doprinos razvoju kluba dali osnivač Jovica Đurđić, Ivica Rorić Vanja, te mnogi drugi pjesnici i književnici.

Izdavač knjige je SKK "Vihor" Derventa, te Javno preduzeće "Dervenstki list i Radio Derventa".

"Podrazumijeva se da smo podržali ovaj poduhvat jer je veza između pjesnika i stvaralaca i novinara neraskidiva, a `Derventski list` će uvijek, posebno mladim pjesnicima i svim stvaraocima rado ustupiti prostor kako bi predstavili svoja dostignuća", rekao je na promociji vršilac dužnosti direktora preduzeća i glavnog urednika "Derventski list i Radio Derventa" Čedo Vujičić.

On je poželio slavljenicima puno sreće i da "Vihor" živi vječno.

Slikar i pjesnik Saša Bogdan, dugogodišnji član "Vihora", posebno je istakao vezu pjesnika i slikara ostvarenu na likovnim susretima na Patkovači.

Osim članova SKK "Vihora", promociju su uveličali i pjesnici iz okolnih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije