Književnost

Objavljen treći broj časopisa "Srpski pregled"

Objavljen treći broj časopisa "Srpski pregled"
Foto: N.N. | Objavljen treći broj časopisa "Srpski pregled"

BANJALUKA - U izdanju Centra za srpske studije upravo je izašao treći broj "Srpskog pregleda", časopisa za filologiju, filozofiju, nauku i umjetnost.

Ovaj broj posvećen je 60. godišnjici smrti Slobodana Jovanovića, jedne od najznačajnijih figura srpskog prava, istoriografije i književnosti 20. vijeka, te čovjeka koji je bio profesor Univerziteta u Beogradu 44 godine.

"Slobodan Jovanović je jedan od najznatnijih srpskih intelektualaca 20. vijeka i jedan od posljednjih velikih polihistora koje smo imali. Bio je neobične sudbine, budući da je 1946. osuđen na 20 godina robije, sa gubitkom svih građanskih prava. Jovanović je umro u Londonu 1958. godine", kazao je za "Nezavisne" Duško Pevulja, glavni i odgovorni urednik časopisa.

Istakao je da je u uvodnom bloku trećeg broja u tekstu Vojislava Koštunice prikazana Jovanovićeva sudbina, njegova politička misao i nacionalna ideologija.

Treba naglasiti da je upravo Vojislav Koštunica, izričit je Pevulja, kao visoki državni funkcioner doprinio da se s imena i djela Slobodana Jovanovića skine sramna optužba i pravno obesnaži presuda, te da se njegovi posmrtni ostaci iz Londona prenesu u Beograd.

"Goran Maksimović piše, povodom Slobodana Jovanovića, o problemu 'izdaje naroda' u srpskoj književnosti, dok Natalija Ludoški objavljuje tekst o književnim temama Slobodana Jovanovića, koji je pored svega ostalog što je bio i radio, pisao briljantne književnokritičke tekstove i portrete iz književnosti, pretežno o svojim savremenicima", kaže Pevulja.

Pored tekstova o Slobodanu Jovanoviću, treći broj "Srpskog pregleda" donosi i tekstove iz redovnih rubrika. Poeziju objavljuje Dragan Hamović, prozu Ilija Gajica, a u stalnoj rubrici "Profil" štampane su nove pjesme Miroslava Aleksića, koje su propraćene izborom iz recenzije njegovog dosadašnjeg pjesničkog stvaranja.

U rubrici "Studije i ogledi" pišu Dragoljub Kojčić, Goran Gojković, Jovan Pejčić i Vera Milosavljević.

Treba izdvojiti i obiman pregledni tekst Petra Milosavljevića povodom dvadesetogodišnjice Pokreta za obnovu srbistike, te rad Tatjane Bogojević o 140 godina dubrovačkog časopisa "Slovinac".

Časopis još donosi i svetosavsku besjedu Ranka Popovića, održanu o Savindanu ove godine u Prijedoru, i predavanje Duška Pevulje o Petru Kočiću, održano krajem prošle godine u Beču.

Kao sastavni dio časopisa, u njegovoj ediciji "Filologija", štampane su dvije knjige, Gorana Maksimovića "Simo Matavulj i Boka Kotorska" i Mila Lompara "Svetlost i tama ništavila".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije