Književnost

Objavljena panorama stvaralaca za najmlađe priređivača Gorana Dakića

Objavljena panorama stvaralaca za najmlađe priređivača Gorana Dakića
Foto: Velibor Tripić | Objavljena panorama stvaralaca za najmlađe priređivača Gorana Dakića

BANJALUKA - Nakon dva tematska broja "Krajine", časopisa za književnost, nauku i kulturu, gdje su sabrane krajiška poezija i proza ovdje i sada, iz štampe je izašao i broj ovog lista sa podnaslovom "Krajiški zaplet, panorama književnosti za djecu Krajine" priređivača Gorana Dakića.

Dakić je, za razliku od Mirka Vukovića i Ranka Pavlovića koji su u dvije prethodne panorame sabrali dosta više pjesnika i pisaca, u ovu uvrstio svega 20 književnika koji pišu za djecu. Među koricama najnovije "Krajine", između ostalih, tako su se našli: Jovo Čulić, Mirko Vuković, Zoran Kostić, Jelena Kojović-Tepić, Aleksandra Čvorović, Stevka Kozić-Preradović, Predrag Bjelošević, Zlatan Jurić, Boro Kapetanović.

"Književnost za djecu Krajine nije imala svoga hroničara, ali to ne treba da čudi jer ni na širem planu ona nije bilježena. Drugim riječima - ne postoji relativna antologija ili panorama književnosti za djecu Republike Srpske, tako da je ovaj izbor svojevrsna tačka oslonca za buduće priređivače", konstatovao je Dakić u predgovoru panorame za koju je kazao da bi bila puno reprezentativnija da su uslovi bili drugačiji i da izbor nije imao imperativnu odrednicu "sada". Međutim, i ovako definisana, tvrdi njen priređivač, ona će imati šta da svjedoči.

Dakić kaže da je prva i jedina poteškoća o koju se mjesecima saplitao sastavljajući ovaj izbor - kako u isti sepet da stavi izvrsne i prosječne, kako jednakima proglasiti one koji pjevaju i one koji mucaju, kako zanemariti vlastite stavove koje je godinama ponavljao, a koji su isticali njegovu odbojnost prema svemu što nije vrhunsko...

"Znao sam da panorama nije antologija i da ona trpi određena odstupanja, ali mi ni to nije pomagalo. Jednostavno sam odbijao da sastavim panoramu u kojoj će se naći više od pet ili šest pjesnika čije je stvaralaštvo uistinu reprezentativno", piše Dakić, dodajući da samouvjerenost često dovodi do grešaka, te da se prijatno iznenadio čitajući djela nekih književnika sa kojima se ranije nije susretao. Kao primjer navodi pjesme za djecu Milenka Jevđenića i aforizme za najmlađe Živka Vujića. 

Ono što raduje, otkriva priređivač, jeste žanrovska višestrukost glasova koji se javljaju u krajiškoj književnosti za djecu.

"Poezija i proza, drame i aforizmi - sve je prisutno u književnosti za djecu Krajine i sve je, u manjoj ili većoj mjeri, zastupljeno u ovoj panorami", ističe Dakić. On dodaje da panoramu "Krajiški zaplet" prati i jedan kuriozitet: u njoj se nalaze djela pisaca koji do sada nisu objavili niti jednu knjigu za najmlađe, a takav je slučaj sa Tanjom Stupar-Trifunović, Tihomirom Levajcem i Miladinom Berićem. Svikli na ista imena, piše priređivač o svom metodu rada, zaboravili smo da nije bitno "ko", nego "kako". Dakako, Dakić primjećuje da je bilo dosta i onih koji, po njegovom mišljenju, nisu zaslužili da se nađu među koricama ove panorame.

"Pisci koji nisu uvršteni čak ni u panoramu nisu po mom ukusu napisali nijedan red, nijedan stih vrijedan priređivačke pažnje i tu se više ništa ne može, ali se nadam da niko neće biti ni ljut ni uvrijeđen; i sam ne bih mnogo patio kada bi me nečija slična namjera zaobišla", navodi Dakić tvrdeći da panorama počinje sa Jovom Čulićem jer je, uz Pantu Stevića, jedini naš pisac čije je stvaralaštvo u potpunosti posvećeno djeci, a završava sa dvadesetčetvorogodišnjom Nevenom Stošić, jedinom osobom koja piše za djecu a koja je, u trenucima dok su nastajale pjesme uvrštene u panoramu - i sama bila dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije