Književnost

Odigrana monodrama "Ima neka tajna veza"

Odigrana monodrama "Ima neka tajna veza"
Foto: Srna | Odigrana monodrama "Ima neka tajna veza"

PALE - Glumac Milan Dimić izveo je večeras na Palama monodramu "Ima neka tajna veza" posvećenu srpskom pjesniku, književniku i televizijskom autoru Dušku Trifunoviću.

Dimić je rekao Srni da je ovom monodramom želio da vrati slavu velikog pjesnika koji je ostao u sjeni onih koji su komponovali muziku na njegove tekstove, kao što su "Ima neka tajna veza", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Milicija trenira strogoću".

On je naveo da monodrama prati život Trifunovića od odlaska iz Sarajeva do odlaska u Novi Sad gdje, odvojen od žene, djece, putuje i živi u neimaštini, samo sa jednom kartom koju koristi u vozu.

"Monodrama, u kojoj ima mnogo Trifunovićeve poezije, muzike i doživljaja, nastala je na četvrtoj godini glume u Banjaluci. Sam sam je režirao, radio dramaturgiju, skupljao podatke od svih izvor i napravio koncept drame", rekao je Dimić koji u ovoj drami, osim Trifunovića, glumi još pet pjesnikovih prijatelja.

On je dodao da je ovu monodramu na Palama izveo peti put, te da je nastupao i u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u Čelincu i Kozarskoj Dubici, a u oktboru će nastupiti u okviru manifestacije "Šantićevi dani" u Mostaru.

Manifestacija "Dani Duška Trifunovića" biće završena sutra, koncertom i predavanjem o temi "Tužne pjesme" koje će izvesti sopran Klaudija Krkotić, uz klavirsku pratnju Sonje Radojković.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Prvu knjigu izdao je po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole". Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Arsen Dedić...

Ostaće upamćen i kao autor emisija na televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

Umro 2006. godine u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije