Književnost

Održana komemoracija povodom smrti Grozdane Olujić

Održana komemoracija povodom smrti Grozdane Olujić
Foto: Telegraf.rs | Održana komemoracija povodom smrti Grozdane Olujić

Komemoracija povodom smrti književnice i prevodioca Grozdane Olujić održana je danas u Udruženju književnika Srbije.

U prisustvu rodbine, prijatelja i poštovalaca dijela slavne književnice o Grozdani Olujić i njenim knjigama govorili su upravnik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević, Radivoje Mikić, Aleksandar Jovanović, Petar Pijanović i Zorana Opačić.

Lakićević je kazao da je malo pisaca kod nas koji ostali doslijedni sami sebi kao što je to slučaj sa Gordanom Olujić.

"Ona je sledila taj moralni imperativ. Uz Desanku Maksimović bila je jedina žena pesnik u razdoblju dugom tri decenije. Ona svakako spada u velikane naše književne scene. Bila je je intelektualac evropskog formata i žena sa izuzetno bogatim unutrašnjim životom. Neka ljubav isprati našu gospođu pisca", kazao je Lakićević.

Mikić napominje da je Grozdana Olujić na samom početku svoje karijere bila primorana da primi ideološke udarce zbog toga što je kao pisac uvijek željela da se izrazi o vremenu i društvu u kojem živi.

"Ona je u svojim delima odbacivala ideološke okvire živote i sisteme vrednosti koji su u njima nastajali. Na taj način ona izražava iskustvo avangardnih pisaca u Srbiji između dva svetska rata", kazao je Mikić.

Pijanović je istakao da o značaju opusa Grozdane Olujić najviše govore nagrade koje je ona dobila i uticaj njenih knjiga na društvo kojem pripada.

"Njene knjige su bile izuzetno čitane. Olujić je zaslužila visoko mesto u našoj književnosti. Ona je jednom prilkom kazala 'Kada budemo zaboravljeni, tada umiremo''. Dela Grozdane Olijić nađačaće zaborav i ostaće zauvek živa stranica naše književnósti", kazao je Pijanović.

Jovanović je naglasio da je Olujić živela povučeno posvećena pisanju i porodici.

"Njene knjige su imale različite sudbine, ali je svaka od njih došla na mesto koje joj pripada", kazao je Jovanović i dodao da je cijenjena spisateljica bila veliki rodoljub.

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" nalaze se biblioteka i dio lične arhive Grozdane Olujić.

Povodom njene smrti Udruženje će u Muzeju srpske književnosti, koje je pod njegovim okriljem otvoren, prikazati posebnu izložbu retkih potpisanih prvih i stranih izdanja njenih djela, kao i dio knjiga sa posvetama drugih velikana ovoj književnici.

Grozdana Olujić rođena je 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Grozdane Olujić biće biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom grobljuu Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije