Književnost

Održana manifestacija "Pjesme Andrićgradu"

Održana manifestacija "Pjesme Andrićgradu"
Održana manifestacija "Pjesme Andrićgradu"

ANDRIĆGRAD - Na Vizantijskom trgu u Andrićgradu održana je završna manifestacija prvog konkursa "Pjesme Andrićgradu" u organizaciji Književnog fonda "Sveti Sava" iz Istočnog Sarajeva.

Organizator manifestacije Božidar Škobić rekao je da je na konkurs stiglo više od 170 pjesama, a u knjigu - zbornik "Pjesme Andrićgradu" uvršteno je 50 pjesama.

"Na konkursu je nagrađeno osam pjesnika, iako je bilo mnogo dobrih pjesama", rekao je Škobić i dodao da je velika čast što je Andrićgrad stao uz pjesnike i da se, uz finansijsku pomoć, objavi Zbornik.

Škobić je naveo da je prvo mjesto osvojila Jasmina Janković iz Beograda, drugo mjesto Ljiljana Fijat iz Novog Sada i treće mjesto Momčilo Bakrač iz Vrbasa.

"Ovo je dobar početak jedne lijepe tradicije, jer su na konkursu učestvovali pjesnici iz više od devet zemalja", dodao je Škobić.

Predsjednik Književnog fonda "Sveti Sava" Nedeljko Žugić rekao je da je na manifestaciji pjesniku iz Rudog Radomiru Jagodiću dodijeljena Povelja Književnog fonda "Sveti Sava" za blagodarna djela podarena srpskom narodu.

"Ovakvu Povelju do sada smo dodijelili Dari Sekulić, Emiru Kusturici, Dobrici Eriću i danas Radomiru Jagodiću", dodao je Žugić.

Pjesnik Radomir Jagodić izrazio je zahvalnost za dodijeljenu Povelju i istakao da će nastaviti da radi za dobrobit srpskog naroda, kao što je i sam naziv Povelje koja mu je dodijeljena.

Drugonagrađeni pjesnik Ljiljana Fijat iz Novog Sada rekla je da je izuzetna čast bila pisati o Andrićgradu, a da je ovo ujedno prilika da posjeti gradove u Srpskoj.

"Sama činjenica da postoji mogućnost da ovde dođem bila je inspirativna za mene, a Andrićgradom i ćuprijom sam oduševljena", rekla je Fijatova.

Menadžer Andrićgrada Đorđije Šipčić rekao je Srni da je ovo jedna u nizu manifestacija posvećenih Ivi Andrići i njegovom liku i djelu.

"Drago nam je da se ovakve manifestacije obilježavaju u Andrićgradu i nadamo se da će ovakva pjesnička druženja postati tradicionalna", dodao je Šipčić.

Na ovom pjesničkom susretu svoje pjesme recitovali su brojni učesnici Konkursa, a organizatori su najuspješnijim dodijelili nagrade i priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije