Književnost

Održana svečana akademija "Kočićevo veče" (FOTO)

Održana svečana akademija "Kočićevo veče"  (FOTO)
Održana svečana akademija "Kočićevo veče" (FOTO)

BANJALUKA - Predsjednik Organizacionog odbora 50. Kočićevog zbora Nedeljko Čubrilović izjavio je da se narodi u BiH i danas, nakon više od stotinu godina, na sličan način kao u "Sudaniji" i "Jazavcu pred sudom" Petra Kočića, bore protiv nepravde, nametnutih odluka i uticaja stranaca koji i dalje nastoje da im dijele pravdu.

"Danas, u dejtonskoj BiH, kao u Kočićevo vrijeme, za nas su istina, sloboda i otadžbina smisao našeg postojanja, društvenog i političkog djelovanja", rekao je Čubrilović, koji je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.


Na večerašnjoj svečanoj akademiji "Kočićevo veče" u okviru 50. Kočićevog zbora, Čubrilović je dodao da Srbi, kao i drugi evropski narodi, od slobodoumnih i demokratskih država, traže istinu, pravdu i pravo na slobodu izbora, traže da budu svoji na svome.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da se i danas neke stvari iz Kočićevog vremena ponavljaju, poput stranih sudova, ali da Zmijanje sada "jauče" za narodom kojeg je sve manje na tom području.

"Zmijanje je opustjelo, ostalo bez ljudi, škole na Manjači su sa vrlo malim brojem djece, tako da su jauci opet sa Zmijanja, ali za ljudima kojih nedostaje da na tom prostoru stvaraju i žive", rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

Književnik Kolja Mićević je prve riječi u besjedi izgovorio na francuskom jeziku da bi izrazio dobrodošlicu gostima iz raznih krajeva i iz Francuske, kako je rekao, zemlje čija je cjelokupna kultura, posebno književnost, pa čak i istorija, već odavno prisutna na ovim krajevima.

On je dodao da je Kočić, i prije nego što je otputovao na studije u Beč, a i kada je tamo stigao, neizbježno došao u neposredniji kontakt s još živim sjećanjima na Francusku revoluciju i njene ideale.

"Nije mogao nepoznavati devizu koja je bila jasno ugrađena već u prvim kratkim i svakom razumljivim poglavljima povelje o pravima čovjeka, što je bilo nesumnjivo dostignuće i pored sve prolivene krvi te revolucije. Kočićev lični kredo - istina, sloboda i otadžbina - odgovor je i prilično vjeran prevod tog francuskog ustavotvornog trojstva", istakao je Mićević.

Na ovogodišnjem "Kočićevom zboru" učestvuju uvaženi gosti iz Rusije, Grčke, Francuske, NJemačke, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Federacije BiH.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, te brojni ugledni gosti iz političkog i društvenog života Srpske.

Centralna svečanost 50. Kočićevog zbora biće održana sutra u Stričićima kada će biti služen parastos Petru Kočiću, zatim položeni vijenci na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, uručene književne nagrade, te organizovano i nadmetanja u narodnim sportovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije