Književnost

Održano samostalno književno veče Mirka Vukovića

Održano samostalno književno veče Mirka Vukovića
Održano samostalno književno veče Mirka Vukovića

BANJALUKA - Svaki put kada sam u prilici da govorim poeziju, sjetim se onog Disovog naslova "Među svojima" i zaista se osjećam tako, kao da sam među svojima, ovako je počeo samostalno pjesničko veče u četvrtak u muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić" u Banjaluci književnik Mirko Vuković.

"Oni koji dođu na književno veče sigurno nisu došli tek tako, nisu zalutali, nego su došli s nekom namjerom. Došli su svome ili da slušaju ono što vole, što je takođe njihovo", prije kazivanja stihova napravio je uvertiru ovaj književnik. Iako poznat i po polemici, esejistici i kritici, Vuković je na ovoj večeri govorio isključivo svoju poeziju iz ciklusa posvećenog Kosmetu i kosovskom programu, sabranom u knjizi "Sjever nad bezdanom", te ljubavnu poeziju, većinom onu koju je pisao u "Zapisu na burmi", knjizi ovjenčanoj nagradom "Pečat varoši sremskokarlovačke" 2011. godine. Prisutni su bili u prilici da čuju i Vukovićevu duhovnu, kao i poeziju za djecu, a o stvaralaštvu ovoga pjesnika govorio je njegov kolega Goran Dakić, književnik, književni kritičar i novinar.

"Mirko Vuković je od onih pjesnika čiji je stvaralački impuls neuhvatljiv, neukrotiv i koji je kadar da stvara nesvakidašnje ukoliko ima dovoljno dobar zamajac. A taj zamajac, ako sam uspio da dobacim dovoljno duboko, za Vukovića su hrišćanska, odnosno pravoslavna vjera. Kosovo, ljubav i igra, ne nužno dječja", kazao je Dakić, istakavši da ljubav nije bez razloga naveo kao prvu kategoriju, jer ona je tu i kada Vuković pjeva o Kosovu i ona drži ison kada ispisuje intimne posvete voljenoj ženi.

"Ljubav je za Vukovića pjesnička i ljudska natkategorija; samo za onoga ko voli i to predano, bez zadnje namjere i niskih strasti. I može nastati iskrena poezija poput ove", zaključio je Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije