Književnost

"Opelo za plavu grobnicu" pobjednik književnog konkursa

"Opelo za plavu grobnicu" pobjednik književnog konkursa
Foto: Srna | "Opelo za plavu grobnicu" pobjednik književnog konkursa

DOBOJ - Pjesma "Opelo za plavu grobnicu" autora Saše Mičkovića iz Kragujevca osvojila je prvu nagradu na književnom konkursu "Srpske golgote 20. vijeka", posvećenom Danu sjećanja na žrtve Dobojskog logora smrti 1915-1917.

Drugu nagradu osvojila je pjesma "Molitvenik" autora Rade Janjušić iz Doboja, dok je trećeplasirana pjesma "Dobojski april bez proljeća" autora Radojice Radovića iz Cetinja.

Član žirija Vasilije Šajinović rekao je večeras na književnoj večeri u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju da je na konkurs bilo prijavljeno više od 50 radova 24 autora iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

On je pohvalio kvalitet pristiglih radova i izrazio zadovoljstvo "što je današnja generacija pjesnika čvrsto vezano uz svoju domovinu i sve ono što je pratilo stvaranje Republike Srpske".

Književno veče na kojem su nagrade i uručene, organizovali su Književni klub "Jovan Dučić" iz Doboja i Centar za kulturu i obrazovanje.

Kroz logor u Doboju, koji je formirala austrougarska vlast 27. decembra 1915. godine sa namjerom da se srpsko stanovništvo pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine ukloni sa vjekovnih ognjišta, prošlo je 45.971 lice, od čega 17.000 žena i djece, dok ih je 12.000 stradalo strašnom smrću od posljedica mučenja i iscrpljivanja glađu.

Namjera je bila stvaranje tampon zone koja je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, što bi omogućilo lakšu i bržu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije