Književnost

"Orkanski visovi" uzdignuli mnoge u visine

"Orkanski visovi" uzdignuli mnoge u visine
Foto: N.N. | "Orkanski visovi" uzdignuli mnoge u visine

Emili Bronte je rođena 30. jula 1818. godine u Torntonu, blizu Bredforda. Umrla je sa 30 godina i napisala samo jedan roman, a njegovo ime je "Orkanski visovi".

Kuća u kojoj je Emili rođena je sada kafić u kojem se služe sendviči sa salamom i mocarelom. Njene sestre Šarlota i Ana i brat Branvel su rođeni u istoj kući, ali kafić je prosto nazvan "Emili".

Dvjesta godina kasnije roman "Orkanski visovi" i dalje ima veliki uticaj na mnoge čitaoce, te istim intenzitetom nastavlja da inspiriše ostale umjetnike.

Jedna od osoba koju je Emili inspirisala jeste Kejt Buš, koja je napisala pjesmu "Orkanski visovi". Uhvativši proganjajuću romansu knjige, Kejt Buš je imala samo 19 godina kada se probila s ovom pjesmom i dospjela na prvo mjesto top-lista za samo mjesec dana. Ona je prvo gledala televizijsku adaptaciju "Orkanskih visova", a tek kasnije je pročitala roman.

"Film je duboko uticao na mene i shvatila sam da želim da napišem pjesmu o toj nevjerovatnoj mašti", rekla je.

Kada su na Twitteru Margaret Atvud pitali koja knjiga joj je promijenila život, ona je odgovorila da su to "Orkanski visovi", koje je pročitala sa 16 godina.

"Kada sam krenula u srednju školu, pročitala sam 'Gordost i predrasude' i 'Orkanske visove' i postala u ono vrijeme rok zvijezda, opčinjena likovima gospodina Darsija i Hitklifa", izjavila je kanadska književnica. Jedan od najpoznatijih romana Margaret Atvud "Sluškinjina priča" je pretvoren u TV seriju i kreator Brus Miler je skoro otkrio da je pravo ime glavne junakinje serije Ofglen zapravo Emili, u čast Bronteove.

Lili Kol, glumica, manekenka i aktivista, sada je i režiser i snima kratki film o Hitklifu, antiheroju "Orkanskih visova". Film je moderna interpretacija prvih nekoliko mjeseci Hitklifovog života, dok je živio kao siroče na ulicama Liverpula. Upitana zašto je Bronteova toliko uticala na nju, Lili Kol je rekla da je napisala knjigu u vrijeme kada je ženama bilo veoma teško da postanu autori i budu shvaćene ozbiljno. I činjenica da je izdala knjigu pod pseudonimom ju je oduvijek intrigirala.

"Ne znam puno o njoj, ona je prava misterija. Fascinirana sam njom samo zbog knjige, zbog toga što ju je ona napisala."

Lili Kol je angažovana kao "kreativna partnerka" pri proslavi 200 godina od rođenja Emili Bronte u muzeju u Zapadnom Jorkširu. Njen dolazak je napravio veliku gužvu i pisac Nik Holand je iz protesta napustio "Bronte udruženje", nezadovoljan jer je glavna figura proslave njenog rođendana bila manekenka.

Silvija Plat je 1961. napisala pjesmu "Orkanski visovi". Za razliku od Kejt Buš, ona nije prepričala originalnu priču, već je koristila slike praznog mraka kako bi prenijela stanje pustoši sopstvenog uma.

Dvije godine kasnije, američka pjesnikinja je izvršila samoubistvo u 30. godini.

Bila je udata za pjesnika Teda Hjuza, koji je 1998. godine izdao zbirku "Rođendanska pisma" u kojoj je odgovorio na neke njene radove.

Ta knjiga sadrži njegovu pjesmu pod nazivom "Orkanski visovi", u kojoj je povukao paralelu između Emili Bronte i njegove supruge. Napisao je "Udišeš sve duboko/sa ljubomornim, protivničkim udisajima. Zar nisi bila/dvostruko ambicioznija od Emili?"

Takođe, kako bi se priključile godišnjici, 16 autorki, među kojima su Sofi Hana, Lori Peni i Doroti Kumson, priložile su priče inspirisane "Orkanskim visovima" za zbirku pod nazivom "Ja sam Hitklif".

Zbirku je uredila autorka i osnivačica "Ženske nagrade za prozu" Kejt Mos, koja je u predgovoru opisala "Orkanske visove" kao roman čiji se likovi i boje mijenjaju pri svakom novom čitanju, a opet ostaje apsolutno jedinstven.

"Ovo je monumentalno djelo. Ovo je roman o prirodi života, ljubavi i univerzuma, ne o detaljima života muškaraca i žena."

O ROMANU

"Orkanski visovi" su jedini roman engleske književnice Emili Bronte objavljen 1847. pod pseudonimom Elis Bel.

Smatra se klasikom engleske književnosti. Radnja je smještena u močvare pokrajine Jorkšir na sjeveru Engleske krajem 18. vijeka. Bavi se porodicama Ernšo i Linton kroz nekoliko generacija. Karakteriše ga snažna imaginacija i moćan prikaz ljubavi i mržnje. Struktura pripovijedanja se temelji na dva nepristrasna pripovjedača, što razlikuje "Orkanske visove" od drugih romana toga vremena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije