Književnost

Otvoren 22. međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Otvoren 22. međunarodni sajam knjige u Banjaluci
Foto: Jelena Đurđević | Otvoren 22. međunarodni sajam knjige u Banjaluci

BANJALUKA - Knjiga je kuća samo od vrata, beskonačno otvaranje, otvaranje, otvaranje, ovim stihovima svog nešto starijeg kolege Vladimira Buriča ruski pjesnik Vjačeslav Kuprijanov svečano je otvorio 22. međunarodni sajam knjige u Banjaluci.

Kuprijanov je na početku svoje besjede istakao da mu je posebna čast otvoriti Sajam knjige u gradu velikog srpskog pisca Petra Kočića, čiji je jezik još uvijek živ, kao što i naši produžavaju živjeti u knjigama. Pojašnjavajući u čemu je posebnost i neobičnost postojanja knjige u doba masovne reprodukcije govora, Kuprijanov se u dobrom dijelu besjede bazirao na istoriju govora i knjige, zaključivši da kako naš jezik, tako i mi (misleći na cjelokupni ljudski rod) i dalje nastavljamo da živimo u knjizi.

"Nakon pojavljivanja medija: radija, filmova i televizije, ponovo je govor počeo da se spaja sa gestovima, umjetnik i spiker postali su važniji od učitelja i naučnika. Nakon pojavljivanja interneta usmeni govor ponovo je počeo da igra ulogu pisane riječi, sa svim svojim gramatičkim i pravopisnim greškama, a uloga žreca, učitelja i umjetnika ponovo se vratila čarobnjaku, kolektivnom čarobnjaku, prevarantu koji radi sa govorom šta god poželi, ali koji taj govor ne pretvara u sveti ili naučni", riječi su Kuprijanova o umjetniku koji stvara knjige. Dodao je da svako može da igra ulogu čarobnjaka na prostorima interneta.

"Najveća tuga našeg vremena su sama dešavanja, o kojima vijesti dolaze većom brzinom od njih samih. Ovu tugu zasigurno nadmašuje isto toliko brzo i blagovremeno likovanje reklame koja nas poziva da kupujemo nepotrebne stvari i da se bavimo nepristojnim poslovima. I u ovoj situaciji knjiga nas spasava i izdiže iznad sujete", zaključio je čuveni ruski književnik.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, čestitao je organizatorima koji su sve ove godine uspjeli da sačuvaju ovu manifestaciju.

"Knjiga odolijeva izazovima i savremenom dobu informatike, tableta i interneta, ali uvijek postoji jedan broj poklonika knjige. Drago mi je što se ovo dešava u Banjaluci, što Banjaluka prati izdavaštvo, a mi ćemo nastojati da kroz strategiju razvoja kulture grada, koja je u pripremi, damo neke odgovore na pitanja izdavaštva književnosti i manifestacija koje su interesantne za čitaoce", kazao je on.

U okviru Sajma knjige u Banjaluci po drugi put se održavaju i Međunarodni književni susreti "Banjaluka 2017", koji će biti otvoreni 13.09.2017. godine u 20:00 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Svoje stvaralaštvo predstaviće brojni književnici iz BiH, regiona, ali i zemalja Evrope. Među njima su Natalija Rumarčuk, Ljudmila Snitenko, Benedikt Dirlih, Tatjana Žitkova, Aleksej Vrobel, Jan Gavura i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije