Književnost

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Beogradu
Foto: rtrs | Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

U Beogradu je svečano otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga, najznačajnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi.

Tokom osam sajamskih dana, poštovaoci knjige imaće uvid u cjelokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju, ali i najznačajnija strana književna djela.

Tradicionalno, među 500 domaćih i više od 50 stranih izlagača, nalazi se i štand Republike Srpske na kojem će biti predstavljena najnovija izdanja naših autora.

U osam sajamskih dana na štandu Republike Srpske biće održano blizu 70 promocija knjiga i različitih publikacija izašlih iz štampe tokom ove godine. Među ovim brojnim ostvarenjima, ipak se izdvajilo njih nekoliko, prije svega po svom kulturnom i opšte-društvenom značaju.

“Svakako bi smo izdvojili prvi tom Enciklopedije Republike Srpske u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske kao i rukopis Petra Kočića `Sudanije` koji je izašao u izdanju Narodne i univerzitetske bibliotke iz Banjaluke", naglasio je Borislav Maksimović, sekretar za kulturu Predstavništva RS u Srbiji.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske je takođe izdavač i najnovijih knjiga akademika Rajka Petrova Noge i Rajka Kuzmanovića. Na štandu će biti promovisana i knjiga „Milorad Dodik – Pobjeda Srpske“, koju su objavile Nezavisne novine.

U programu je i predstavljanje projekata naše kuće, Radio Televizije Republike Srpske. Radi se o filmu i knjizi Mire Lolić Močević pod zajedničkim naslovom „Dušu nisu ubili“, o golgoti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini tokom 20. vijeka.

Istom temom bavila se i Draga Mastilović u svojoj istorijskoj monografiji, a u našem izdanju biće predstavljena i knjiga „Radio talas dug 60 godina“, autora Bogdana Ristića.

Što se tiče beletristike, sa štandova velikih izdavača već prvog dana sajma može se govoriti o najtraženijoj knjizi. Prema riječima Tanje Vučković, portparila Izdavačke kuće "Laguna", to je knjiga "Čovjek po imenu Uve" Frederika Bakmana, roman koji je do sada prodat u preko tri miliona primjeraka širom svijeta.

Počasni gost sajma je književnost na njemačkom jeziku, a organizatori se nadaju da će posjetilaca biti više od 180.000, koliko ih je bilo na prošlogodišnjem sajmu.

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije