Književnost

Otvorena čitaonica Gete inistituta u NUB RS

Otvorena čitaonica Gete inistituta u NUB RS
Foto: Ilustracija | Otvorena čitaonica Gete inistituta u NUB RS

BANJALUKA - U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) danas je otvorena čitaonica Gete inistituta uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke, grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica NUB RS, rekla je da je čitaonica nova, redizajnirana i da predstavlja tačku kontakta između Njemačke i Republike Srpske i BiH.

"Kroz svoje sadržaje ponudiće učenje njemačkog jezika, predstavljanje i upoznavanje s njemačkom kulturom i tradicijom, književnošću i umjetnošću, kao i predstavljanje programa obrazovanja i školovanja u Njemačkoj", dodala je Petrović-Zečićeva.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da NUB RS pokazuje visok stepen inicijative jer s prijedlozima, idejama i projektima predstavlja epicentar raznih novih dešavanja u gradu.

"Mi želimo da predstavljamo svoju kulturu i da promovišemo naše kapacitete, ali s druge strane u našem gradu imamo priliku da trajno obilježimo i imamo prisustvo drugih velikih kultura", kazao je Radojičić.

Aleksandra Mitler, šefica jezičkog odjeljenja i zamjenica direktora Gete instituta u Sarajevu, naglasila je da se raduje što se otvara ova čitaonica i da je za njih bitno da promoviše višejezičnost kroz saradnju s francuskim, američkim i ruskim kulturnim centrom.

Kristijane Hohman, ambasadorka Savezne Republike Njemačke, istakla je da joj je drago što je u Banjaluci i da će sada građani biti bolje obaviješteni o zemlji, kulturi, politici i civilizaciji, te ih pozvala da uče, čitaju i koriste ovu čitaonicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije