Književnost

"Pečat varoši sremskokarlovačke" Rakiću i Pađenu

"Pečat varoši sremskokarlovačke" Rakiću i Pađenu
Foto: N.N. | "Pečat varoši sremskokarlovačke" Rakiću i Pađenu

SREMSKI KARLOVCI - Prestižna nagrada "Brankovog kola" "Pečat varoši sremskokarlovačke" za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku u 2017. godini ravnopravno je pripala Vladanu Rakiću, za knjigu izabranih pesama "Kapije vremena", i Milanu Pađenu za zbirku poezije "Put bez putokaza".

Odluku o nagrađenima jednoglasno je donio žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Krstivoje Ilić i Jelena Aleksić, koji je saopštio da su u užem izboru za nagradu bile i zbirke pjesama Bogdana Džuvera, Živorada Nedeljkovića, Dragana Mraovića, Bojane Stojanović-Pantović, Radmila V. Radovanovića, Saše Jelenkovića i Gojka Božovića. 

"Vladan Rakić, neobično plodan pjesnik, autor je već dvadeset knjiga poezije. On je vulkanski kovač raznobojne lirske supstance maternjega jezika sa jurodivim neologizmima i eruptivnim metaforama. Knjiga izabranih pesama 'Kapije vremena' predstavlja burni kardiogram jezika s amplitudnim emocijama, s visokim uzletima nadahnuća i dubokim poniranjima imaginacije", obrazložio je žiri Rakićevu nagradu. Njegov deset godina mlađi kolega Milan Pađen, saopštava žiri, objavio je devetu knjigu pjesama "Put bez putokaza", koja donosi iskustvo prognanog Orfeja u srpskom jeziku. 

"Svedenog iskaza, u dragocjeno škrtoj pozlati pjesničkog govora, pjesnik cijedi svaki stih iz suve drenovine vremena dajući mu epitafnu snagu. Pađenova poezija pokazuje da katastrofa nije zasnovana samo na aspektu nesreće, gubitka i poraza, već da posjeduje i aspekt promjene ka preporodu, pobjedi, slobodi i vaskrsnuću. Ovaj pjesnik spaja arkadijske slike rodnog kraja s atmosferom 'beogradskog pasijansa'", obrazlaže žiri "Brankovog kola".

Laureatima će nagrada biti uručena 15. marta, na dan rođenja Branka Radičevića, na "Prolećnim Brankovim danima 2018".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije