Književnost

Petar Đaković: Pisanje za djecu je odgovoran posao

Petar Đaković: Pisanje za djecu je odgovoran posao
Petar Đaković: Pisanje za djecu je odgovoran posao

Draž pisanja za djecu sastoji se u tome što su oni najzabavniji dio populacije u svim vremenima. Pisati za djecu je odgovoran posao u smislu da njih ne možete prevariti te na neki način podleći njihovim interesima. Pjesnik takođe treba pomalo da bude dijete, da sačuva to u sebi i da bude do kraja iskren, rekao je za "Nezavisne" književnik Petar Đaković, dobitnik nagrade "Stanko Rakita".

Đaković je nagradu, koju dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske, Podružnica Banjaluka, dobio za knjigu pjesama za djecu "Šta ko sanja", a o istoj odlučivao je žiri u sastavu književnica Aleksandra Čvorović, predsjednik, te književnici Sreten Vujković i Panto Stević, članovi.

"Ovo je moja treća knjiga pjesama za djecu. Dva ciklusa su izbori iz ranijih knjiga i jedan novi ciklus. Inače, ja sam cijeli radni vijek radio u prosvjeti, dakle s djecom. Prošao sam sve te faze: od učitelja, profesora, do pedagoga, čak i rukovodio školom i u Pedagoškom zavodu završio radni vijek. I, naravno, poznato mi je koje su draži, ali i poteškoće pisanja za djecu", kazao je Đaković, koji otkriva da na našim prostorima danas što se tiče poezije za djecu, nažalost, nema adekvatne kritike da kaže šta je valjano, a šta nije.

"Kad je Republika Srpska u pitanju, pa i drugi dijelovi srpskih nacionalnih prostora, ne možemo se pohvaliti da u ovom vremenu ima puno onih koji uspješno pišu za djecu. Ima ih određen broj u Srbiji, a, evo, sve češće javljaju se i ovdje", govori Đaković.

Nagrada "Stanko Rakita" podrazumijeva i druženje pisaca s djecom u osnovnim školama u Banjaluci i okolini.

"Bio sam čest gost u školama. Za mjesec dana i ove godine krenuće posjeta školama vezana za Stanka Rakitu, vrsnog stvaraoca za djecu i prosvjetara koji je završio radni vijek kao bibliotekar u osnovnoj školi u Vrbanji, kod Banjaluke. Tako će i ovo biti prilika da se susretnemo s djecom, da govorimo stihove mi koji pišemo, ali i da pozovemo djecu da to isto urade", priča Đaković i ističe da susreti u školama inače budu uspješni, ali da je, nažalost, sve manji broj škola koje pozivaju pisce.

Za razliku od škola, Đakovića smo pitali kakvo je stanje u visokoobrazovnim ustanovama što se tiče književnosti za djecu.

"Koliko sam ja upoznat sa planom i programom i na Filološkom i na Filozofskom fakultetu, taj program koji oni izučavaju po mom sudu ne bi mogao dobiti visoku ocjenu. Da zlo bude veće, metodiku nastave književnosti, kad je učiteljski smjer u pitanju, drže ljudi koji nisu radili s djecom, nisu bili prosvjetari pa je upitno koliko oni mogu budućim učiteljima i profesorima približiti taj ionako skromni program", smatra Petar Đaković. Mada je od strane pisaca bilo dobrih prijedloga, sagovornik kaže da fakulteti do sada nisu učinili ništa da program književnosti za djecu osavremene, a on za to najveće krivce vidi u Ministarstvu prosvjete i kulture i Republičkom zavodu, koji, kako tvrdi, odlučuju umjesto djece.

"Trebalo bi na funkcijama imati ljude koji razumiju i znaju vrijednost pisane riječi kada su djeca u pitanju i njihovi razni interesi i motivacije. Da se i ona bave onoliko koliko mogu pisanjem i pisanom riječju", zaključuje Đaković.

Saopštenje žirija

"Knjiga 'Šta ko sanja' poigrava se dječjom maštom i željom za novim saznanjima kroz tri ciklusa u kojima se: igra vrlo ozbiljno shvata; sluša zabavni program radio-emisije za djecu o temama iz đačkog života i završava pjesmama za kučence Beti, razigranu maltezerku. Po prirodi human i pun poštovanja prema ličnosti djeteta, upušta se u iskrenu komunikaciju i dobronamjerno savjetovanje", piše u saopštenju žirija povodom nagrade koja će laureatu biti uručena 16. oktobra u KC Banski dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije