Književnost

Pisci Srpske još ne govore istim jezikom

Pisci Srpske još ne govore istim jezikom
Pisci Srpske još ne govore istim jezikom

BANJALUKA - Raskol u Udruženju književnika Srpske (UKS), koji traje već godinama, pokušano je da bude prevaziđen na još jednoj sjednici Skupštine ovog udruženja, koja je održana sa članovima istog, ali i sa predstavnicima podružnica.

Brojni problemi koji su se nagomilavali usljed nedovoljno finansijskih sredstava koje je ovo udruženje imalo na raspolaganju, nemogućnosti dogovora predsjednika i predstavnika podružnica doveli su do toga da rad istog i ciljevi zbog kojih i postoji budu stavljeni u potpuno drugi plan.

Ipak, određeni pomak napravljen je na posljednjoj sjednici Skupštine na kojoj su pisci u smirenom tonu, argumentovano, sa željom da doprinesu unapređenju svog djelovanja, raspravljali o informaciji o radu predsjednika i Upravnog odbora UKS u vremenu od 11. maja  2013. do 31. septembra 2014, te finansijskim izvještajima za 2013. i 2014. godinu, utvrđivali program rada Udruženja za narednu godinu, a posebnu pažnju posvetili su i djelovanju UKS kroz podružnice.

"Uputili smo i primjedbe Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koje za rad UKS iz budžeta izdvaja tek mrvice, koje upravo i izazivaju nezadovoljstvo među književnicima jer finansijska podrška Ministarstva nije dovoljna za bilo kakav vid održivosti književne scene u RS, a pogotovo izvan njenih granica. Raspravljajući o potrebi da UKS dobije status od javnog značaja, pisci su svesrdno i jednoglasno uputili poruku odgovarajućim ministarstvima i Vladi Republike Srpske da moraju prepoznati značaj ove asocijacije za kulturu RS", navela je Jovanka Stojčinović-Nikolić, predsjednica UKS.

O tome koliko su skromna sredstva kojima raspolaže Udruženje najbolje ilustruje podatak da je ono u 2013. godini poslovalo sa manje od 15.000, a u 2014. sa 25.000 KM.

S druge strane, predstavnici Podružnice UKS Banjaluka ostali su pri svom stavu, a to je da Uprava UKS nije radila u skladu sa zakonom i Statutom UKS; za prethodne tri godine "rada" Uprava UKS nije održala nijednu godišnju sjednicu Skupštine, na kojoj je trebalo raspravljati o "planu i programu rada i finansijskom planu".

Zdravko Kecman, sekretar banjalučke podružnice, naveo je da je sjednica prošla u mirnoj i radnoj atmosferi, ali da oni neće i ne mogu odustati od obaveza koje su im, kao Podružnici, zakonski propisane.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije