Književnost

Pištalova knjiga o Tesli na Diskaveriju

Pištalova knjiga o Tesli na Diskaveriju
Foto: Ilustracija | Pištalova knjiga o Tesli na Diskaveriju

NJUJORK - Američki TV kanal "Diskaveri" koji se prikazuje na svim kontinentima pripremio je novu i ambicioznu dokumentarnu seriju o Nikoli Tesli "Tesla''s Death Ray" (Teslin zrak smrti), a kao autor najčitanijeg romana o Tesli intervjuisan je srpski pisac Vladimir Pištalo, javio je njegov izdavač Nenad Šaponja.

Šaponjina izdavačka kuća Agora objavila je Pištalov roman "Tesla, portret među maskama", koji je u Srbiji ostvario veliki uspjeh i pored NIN-ove nagrade za roman godine osvojio i Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu.

Roman je ušao u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspjehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživio dva izdanja.  

Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser.

Pištalo živi u Americi gdje predaje svjetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru u Masačusetsu, a kao prevodilac dobio je nagradu "Miloš Ðurić" za prevod poezije Čarlsa Simića, .

Njegov roman o Tesli prema riječima Šaponje "kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu".

"Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promjena u ljudskoj istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta. Povijest o Tesli je priča o povijesti epohe", kaže Šaponja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije