Književnost

Pjesnici svih generacija na "Brankovom kolu"

Pjesnici svih generacija na "Brankovom kolu"
Foto: Ilustracija | Pjesnici svih generacija na "Brankovom kolu"

SREMSKI KARLOVCI - "Brankovo kolo", najveća pjesnička manifestacija u Srbiji i okruženju, od prošlog petka, kada je otvorena po 46. put, svojim bogatim programima uveliko i naširoko raduje ljubitelje pisane riječi.

Tako će biti sve do 18. septembra, do kada će publika u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu uživati u mnoštvu poezije pjesnika svih generacija, u promocijama novih izdanja, besjedama bardova književnosti i filozofije, glumačkim izvedbama Brankovih pjesama, kao i programima posvećenim očuvanju nematerijalne kulturne baštine srpskoga naroda. Dosadašnji tok "Brankovog kola" protekao je u znaku laureata međunarodne nagrade "Branko Radičević" Jirgena Izraela, te laureata nagrade "Stražilovo" Save Krnete, Rastka Lončara, Gorice Radmilović, Dušana Zaharijevića, Nikole Rausavljevića i Milana Ćosića.

Pjesnik iz Njemačke Jirgen Izrael primio je nagradu u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, a njegova knjiga "Podnevni psalmi", koju je "Brankovo kolo" objavilo u martu ove godine u prepjevu Stevana Tontića, predstavljena je u nedjelju uveče u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.

Na istom mjestu i u različitim terminima  predstavljene su i knjige "Striži masku, konak nemaš" i Antologija savremenog pesništva/Antologija svevremenog rečništva Gorice Radmilović, odnosno Dušana Zaharijevića, kojima je zajedno sa ostalim laureatima nagrada "Stražilovo" uručena upravo na ovom fruškogorskom brdu gdje se nalazi Brankov grob.

Nenad Grujičić, predsjednik Brankovog kola, prilikom dodjele "Stražilova" objasnio je da je rijedak presedan da cijela jedna generacija mladih ponese  prestižnu nagradu u istom trenutku.

Na grobu Branka Radičevića, u sklopu tradicije "Brankovog kola", položio je cvijeće i zapalio svijeće pjesnik Ivan Negrišorac, nakon čega je otpočeo i tradicionalni pjesnički miting na kojem su učestvovali Goran Simić, Ranko Čolaković, Sava Krneta,  #$9ivko Nikolić, Milena Severović, Miroslav Aleskić, Ivana Gađanski, Vesna Egerić, Lidija Đogo, Dubravka Milenković i drugi. Do sada su u Gradskoj biblioteci i na Stražilovu u okviru 46. "Brankovog kola" kao svojevrsni pjesnički performans održana i tri natpjevavanja i to između makedonskog dvojca Hrista Petreskog i Trajčeta Kacarova, potom Miloša Kordića i Ranka Preradovića Dede, ovogodišnjih dobitnika "Pečata varoši sremskokarlovačke, te Gorana Gavrića Grge i potpisnika ovih redova.

Svoje veče imao je i Stevan Tontić, koji je i svečano otvorio ovogodišnje "Brankovo kolo", dok su jučerašnji programi bili posvećeni desetogodišnjici smrti Stevana Raičkovića i "Karlovačkim savremenim aforističarima".

U narednim danima Velika povelja "Brankovog kola" biće uručena istaknutim i dugogodišnjim saradnicima ove institucije Vladeti Jerotiću i Milanu Pletelu. Ovogodišnji program "Brankovog kola", valja na kraju istaći, kako mnoštvo učesnika, privukao je i mnoštvo publike, čemu je svakako doprinio spoj mladih i iskusnih pjesnika sa 50 godina književnog iskustva, koji je, po riječima Grujičića, pokazao neobičnu dimenziju kazivanja i doživljaja poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije